HRS

'Diskriminacija' Hrvata u BiH tema u Hrvatskom saboru

HRS ističe kako svaki odlazak u Hrvatsku na dulje od 12 sati, građane koje nemaju potvrdu o preboljenoj bolesti Covida-19 ili potvrdu o cijepljenju, koštaju 40 KM po osobi.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2021. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tema rasprave u Saboru Republike Hrvatske bit će 'diskriminacija' hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH, navode iz HRS-a.

Naime, zastupnik Mosta Nikola Grmoja svoje je zastupničko pitanje o diskrimicnaciji Hrvata iz BiH uputio ministru unutarnjih poslova u Vladi RH Davoru Božinoviću.

"Ne znamo radi li se o tome da nas aktualna vlast u RH počinje i službeno tretirati kao 'istočne susjede', kako je to jednom rekao Davor Božinović, ili o nečemu drugome. Ono što znamo je da je HRS uspio u svojem nastojanju da ovo pitanje stavi u raspravu u Saboru Republike Hrvatske", naveli su iz HRS-a.

Kako ističu, Vlada RH najavila je popuštanje kontrolnih mjera za ulazak u RH iz BiH najkasnije 15. lipnja ovisno o epidemiološkoj situaciji.  

Unatoč krajnje pozitivnim epidemiološkim podacima, osobito u županijama s hrvatskom većinom, to se nije dogodilo.

Primjerice, Njemačka od 13.06., a sve susjedne zemlje i ranije, dopuštaju ulazak bez potvrda o negativnim rezultatima na zarazu Covid 19. Hrvatska to nije napravila.

"Diskriminacija pri ulasku u RH teško pada i ugostiteljima i hotelijerima u Dalmaciji koji ostaju lišeni svojih gostiju iz BiH, koji sve češće kao destinaciju biraju Crnu Goru, koja je otvorila svoje granice. Zanimljivo je što se u hrvatskim medijima nigdje ne može naići na njihove apele", navode iz HRS-a.

Ističu da svaki odlazak u Hrvatsku na dulje od 12 sati, građane koje nemaju potvrdu o preboljenoj bolesti Covida-19 ili potvrdu o cijepljenju, koštaju 40 KM po osobi.

„Ako se kao Hrvati s prebivalištem u BiH želite cijepiti u Republici Hrvatskoj do prije nekoliko dana se tražila potvrda o uplatama u Zavod zdravstvenog osiguranja RH. Ista se ne traži svugdje, ali još uvijek se na njoj inzistira u nekim općinama, kao što je to npr. Imotski. S druge strane, već mjesecima Srbija dopušta cijepljenje svima, bez obzira na državljanstvo i prebivalište“, zaključili su iz HRS-a.  

Kopirati
Drag cursor here to close