''Izjednačavanje žrtve i agresora''

Najavljen prosvjed u Sarajevu zbog presude Mahmuljinu

''Znamo da je cilj ove presude pokušavanje izjednačavanja žrtve i agresora. Mi im to, sigurno, nećemo dozvoliti'', poručio je Redžić.
Vijesti / Flash | 22. 01. 2021. u 16:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja Grada Zenica smatra da je prvostupanjska presuda Suda Bosne i Hercegovine generalu Sakibu Mahmuljinu, bivšem zapovjedniku 3. korpusa Armije Republike BiH sa sjedištem u Zenici, ''sramota i za Tužiteljstvo i Sud BiH'', kazao je na pres-konferenciji predsjednik te koordinacije Alija Redžić.

Mahmuljin je, zbog nesprečavanja ratnog zločina na području Vozuće i Zavidovića, osuđen na 10 godina zatvora.

''Čovjek je bio zapovjednik korpusa, ispod kojeg je bilo oko 30.000 vojnika, jer je toliko, otprilike, brojao 3. korpus. Mi smatramo da smo ovom prvostupanjskom presudom presuđeni svi. Zato što je on bio zapovjednik korpusa. Čak su presuđeni i oni koji su dali svoje živote'', kazao je Redžić.

Presudu, kaže, smatraju političkom i najavljuju da će pozvati sve organizacije da narednog tjedna održe prosvjed pred Sudom i Tužiteljstvom.

''Znamo da je cilj ove presude pokušavanje izjednačavanja žrtve i agresora. Mi im to, sigurno, nećemo dozvoliti'', poručio je Redžić.

Podsjetimo, Nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakib Mahmuljin osuđen je na 10 godina zatvora prvostupanjskom presudom.

U optužnici se navodi da je u tijeku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred ''El Mudžahidin, u tijeku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda ''El Mudžahidin'' počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

Optužnica optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close