Ratni zločin

Stres na suđenju Mahmuljinu

Vijesti / Crna Kronika | 05. 02. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, vještak medicinske struke iznijela je nalaz i mišljenje, prema kojem svjedok obrane zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina nije sposoban svjedočiti.

 

Neuropsihijatar Alma Bravo Mehmedbašić navela je kako ovaj svjedok ne bi mogao precizno, točno i pouzdano svjedočiti, te da bi mu postupak mogao izazvati određeni stres.

Odlukom Suda BiH, detalji o zdravstvenom stanju ovog svjedoka se ne mogu iznositi u javnost, a odbrana je odustala od njegovog svjedočenja, prenosi BIRN.

Obrana je na ovom ročištu uložila materijalne dokaze, istaknuvši da je njihova verifikacija potvrđena.

"Budući da smo imali raspravu o pet uloženih dokaza, koji su zapravo presretnuti razgovori, ali su imali drugačije brojeve. Svi oni su prihvaćeni u predmetu `Delić`", rekao je Mahmuljinov branitelj Nermin Mulalić, te uložio primjerak ovjerenih "Službenih novina", radne ratne karte 35. divizije, kao i Pravilo divizije.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao zapovjednik Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije poduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima tijekom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tijekom 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. rujna 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close