Povjerenstvo bez informacije

Pendeš: Neprihvatljivo je graditi prihvatne centre za migrante širom BiH

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održalo je danas u Sarajevu sjednicu.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2021. u 14:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije primila k znanju Informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u području migracija u Bosni i Hercegovini za kolovoz 2020. godinu.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je u uvodnom obraćanju da je tijekom prošle godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 16.190 migranata, što je za 45 posto manje nego 2019. godine.

Dodao je da je njih 15.170 izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a to je učinilo samo njih 244 od kojih nijednom nije odobren.

Precizirao je da je u 2020. godini najviše migranata bilo iz Afganistana (28 posto), Pakistana (24 posto), Bangladeša (17 posto), te Maroka (devet posto).

''Trenutno se u centru Ušivak nalazi 739 migranata, u Blažuju 3.205, u Sedri 345, u Biri 1.151, u Borićima 304, u Istočnom Sarajevu 64, u Delijašu 46, u Salakovcu 11, te još 980 u Lipi'', istaknuo je Cikotić.

Članica Povjerenstva Marina Pendeš (HDZ) navela je da je za nju neprihvatljivo graditi prihvatne centre za migrante širom BiH jer smatra da je potrebno fokusirati se na sprječavanje ulaska ilegalnih migranata preko istočne granice.

''Problem migranata koji su već u BiH treba pokušati sanirati s predstavnicima Europske unije koji tvrde da su spremni dati određena financijska sredstva za to'', navela je Pendeš.

Istaknula je da treba intenzivirati suradnju s određenim brojem zemalja iz kojih dolaze ilegalni migranti kako bi BiH imala sporazume o readmisiji.

Povjerenstvo je usvojilo Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o realizaciji zaključaka Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, kao i Izvještaj Ministarstva obrane BiH s analizom i akcijskim planom za otklanjanje aktuelnih problema u skladu sa zaključcima Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH.

Zajedničko povjerenstvo nije podržalo izaslanički inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru uputi Analizu o vođenju hibridnog rata protiv države Bosne i Hercegovine s prijedlogom mjera za efikasnije sigurnosno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta obrane.

Članovi Povjerenstva k znanju su primili Informaciju o produženju ugovora profesionalnim vojnim osobama, koju je pripremilo Ministarstvo obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close