Republika Srpska

Na Ustavni sud zbog uredbi donesenih tijekom izvanrednog stanja

-Od nas su tražili da poštujemo te uredbe, a kršili su Ustav kao najviši pravni akt - rekao je Stanivuković i dodao da je prekršen član 81. stav 1. Ustava RS.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2020. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uredbe i mjere koje su usvojene u Republici Srpskoj tijekom izvanrednog stanja proglašenog krajem ožujka zbog pandemije koronavirusa, nisu ustavne - tvrde iz opozicije.

Zastupnici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su danas Ustavnom sudu RS inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme izvanrednog stanja na području tog bh. entiteta.

-Od nas su tražili da poštujemo te uredbe, a kršili su Ustav kao najviši pravni akt - rekao je Stanivuković i dodao da je prekršen član 81. stav 1. Ustava RS.

Uvjerava da je deset odvjetnika složno u stavu da su odluke neustavne.

-Deset odvjetnika je jednoglasno reklo da je to mimo Ustava, mimo člana 81. stav 1, koji kaže da predsjednica RS može donositi uredbe ako su kumulativno ispunjena tri uvjeta; da je izvanredno stanje proglašeno od institucija BiH, ako je ratno stanje i ako Skupština RS-a ne može da se sastane - naveo je on.

Kaže da zakon mora da jednako važi za sve.

-Nakon 10 podnesenih kaznenih prijava u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka, ovo je naš naredni korak koji smo najavili. Ustav i zakon su iznad svakog pojedinca i institucije, mora da se poštuju u ovoj zemlji - dodao je Stanivuković.

Crnadak je kazao da im nije namjera da se dodatno komplikuju stvari, nego da se utvrdi je li sve rađeno u zakonskim okvirima.

-Tijekom vizanrednog stanja određeni dio mjera bio je potpuni višak. Postavlja se pitanje je li predsjednica RS-a imala zakonski osnov da donosi odluke kakve jeste. Ne želimo da kompliciramo dodatno nego da se vidi da je sve rađeno po zakonu – rekao je Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close