Kakvo druženje

Na kavi s mostarskim umirovljenicima – Prate vijesti putem Googlea, čitaju osmrtnice i pričaju viceve

Bili smo u posjetu 'ekipi' umirovljenika koja se redovno druži s gospodinom zvani Google, aktivni su na društvenim mrežama, čitaju portale, koriste aplikacije a rado će vam odgovoriti i na e-mail. Smijeh je glavni začin njihovih druženja.
Vijesti / Flash | 01. 04. 2024. u 10:01 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ste naviknuli da o umirovljenicima čitate tekstove koji se tiču povećanja mirovina, svih teškoća koje prate ovu kategoriju društva i uvjetima u kojima žive, ovoga puta smo odlučili prikazati i drugu stranu života osoba treće životne dobi.

Da nije sve tako crno usprkos brojnim nedaćama koje ih prate u bh. društvu, pokazali su nam članovi Udruge umirovljenika ''Neretva'' iz Mostara. Posjetili smo ih nekoliko dana uoči kršćanskog blagdana Uskrsa a vremenske prilike na putu do njihovih prostorija nisu obećavale sunce. Upravo suprotno, oblaci i kiša u najavi. Ali druženje s njima napravilo je 'sunce' u njihovoj udruzi. I to veliko, da smo odmah odlučili kako ćemo druženje morati ponoviti. Nije bitno kojim povodom.

Pozitivna energija kakva se rijetko viđa

Znali smo da imaju caffe kutak u prostorijama Udruge, ali nismo znali da je on toliko ispunjen dobrom energijom, smijehom, šalom, vicevima i jednom riječju ''pozitivom'' kakva se rijetko viđa i osjeti.

Dočekali su nas čelni ljudi udruge a nakon toga smo druženje nastavili u njihovom caffe kutku.

Zanimalo nas je da li se i koliko često koriste modernom tehnologijom, gdje čitaju vijesti, kako se informiraju, što ih najviše zanima, a saznali smo mnogo više od onoga ''po što smo došli''.

Foto: Bljesak.info / Pregled tiskovine u prostorijama udruge uz kavu

Čini se da treća životna dob može biti interesantna usprkos okolnostima u kojima se nalaze i državi u kojoj žive. 'Ekipa' se redovno druži s gospodinom zvani Google, aktivni su na društvenim mrežama, čitaju portale, koriste aplikacije a rado će vam odgovoriti i na e-mail ako ih nešto pitate. Čujemo i da prate sadržaje na popularnoj mreži TikTok. Iskolačenih očiju i poluotvorenih usta shvaćam da sam bila u zabludi u vezi priče umirovljenika i modernih tehnologija. Pa oni su više informatički pismeni od većine onih kojima je to posao da budu.

Aktivni u online prostoru

''Imam laptop, pametni telefon, imali smo i informatičke tečajeve za umirovljenike. Pratimo sve, na Googleu smo, pratimo portale, čitamo. Vijesti čitam na mobitelu. Imam i neke aplikacije koje su mi bitne za informiranje'', kaže nam u razgovoru vitalni umirovljenik Tomislav Primorac, inače predsjednik Udruge umirovljenika ''Neretva''.

Kaže i da nastoji pratiti vijesti i u tiskanim izdanjima, jer ''ima dobrih članaka i kolumni''. Za svoje članove su svojevremeno organizirali i informatički tečaj.

Foto: Bljesak.info / Čitanje vijesti na pametnim telefonima

''Informatički tečaj nam je koristio, dao nam je neke osnovne informacije. Najviše čitamo i pretražujemo sve vezano za povećanje mirovina. Sve pratimo online, odgovaram na e-mailove'', dodaje Primorac.

Njegov kolega iz ureda Stojan Livaja, predsjednik Upravnog odbora u ovoj udruzi ističe da je mnogo toga ''oko tehnologije naučio od unuka''.

''Od unuka i od mlađih ljudi, jer danas je nezamislivo da ne uđem na Bljesak i ne pročitam makar dva-tri puta najnovije vijesti. Oko podne i navečer obvezno uđem i pregledam portale i osmrtnice.ba. Kod vas na Bljesku sve pročitam, od komunale, prometnih nezgoda, događaja i svega što je lijepo i nije lijepo u gradu'', priča nam Livaja, dodavši da čita i tiskovinu ali ne toliko često.

Imaju profile na društvenim mrežama

''S obzirom na to da tehnologija jako brzo napreduje, onda ako nešto ne znam - pitam unuke. Ali u suštini ono osnovno što mi treba znam za svoje potrebe'', napominje.

Obojica ovih umirovljenika imaju svoje profile na društvenim mrežama i izuzetno su, kažu – aktivni.

''Ja sam dosta aktivan na društvenim mrežama, posebice kad su u pitanju umirovljenici. Objektivno informiram umirovljenike'', kaže nam u razgovoru koji smo vodili u prostorijama Udruge ''Neretva'' Stojan Livaja.

Referirajući se na mirovine i informacije koje plasiraju na društvenim mrežama, podsjećaju da je za njih prošla Vlada bila bolja od trenutne. Dok je Novalić bio premijer, imali su veća povećanja mirovina – ponovili su.

Iz prostorije u kojoj smo razgovarali s Tomislavom i Stojanom idemo u caffe kutak. ''Ekipa'' se skupila na još jednom jutarnjem druženju. Devet je sati i 30-ak minuta, a već se čuje žamor, smijeh i pokoji komentar. Iako po kvadratima mala prostorija, po ispunjenosti smijehom – čini se da ste došli u najvedrije mjesto u gradu. Pred sobom imaju mobilne telefone, tiskana izdanja novina, dijelove kuharica ali i tiskovine u kojima možete pronaći korisne savjete vezano za sadnju u vrtu.

Google im sve kaže

Sofija i Ankica sjede jedna do druge, uveliko čavrljaju a ja ih ipak moram malo prekinuti. Nije im mrsko, vole se šaliti, družiti, pričati. Kažu da prate vijesti i informiraju se putem mobilnih telefona, Google im kaže sve što ih zanima.

''Gledam jedino televiziju i čitam vijesti na ovim pametnim telefonima. Tiskovinu slabo, samo online. Čitamo knjige, a imam i profil na društvenim mrežama. Članica sam jedne folklorne skupine, ali sam također aktivna i u zboru'', ispričala nam je umirovljenica Sofija Vrljić, dok se ostatak ekipe nadovezuje na njezinu priču i dodaje svoja iskustva s modernim tehnologijama.

Foto: Bljesak.info / Mobilni telefon je sastavni dio života ovih umirovljenika

Njezina kolegica iz udruge Ankica Krešić ističe da samo ponekad čita tiskana izdanja novina.

''Većinom se informiram preko mobitela, tu čitam vijesti. Ukucam što želim i nađem na Google pa čitam. Volim sve što ima veze s cvijećem, kuhanjem pa čitam članke na tu temu. Čujem se s prijateljima putem ovih mobilnih aplikacija'', rekla nam je Ankica.

Ona zaključuje da ipak kao umirovljenici ne provode puno vremena ''na telefonima''.

Prava terapija

''Više se družimo, šetamo, putujemo i ova druženja ovdje u udruzi su nam prava terapija. Volimo se šaliti, smijati i stignemo dođi nekoliko puta tjedno'', dodala je.

Za stolom do Ankice i Sofije sjedi Filip. Naravno, i on ima pametni telefon.

''Čitam vijesti na pametnom telefonu. Kad mi dođe izvješće ponedjeljkom koliko dnevno provodim vremena na telefonu - to je oko 2 sata'', kaže ovaj umirovljenik.

Foto: Bljesak.info / Filip i Jeka na 'dnevnoj terapiji'

Filip koristi aplikacije poput WhatsApp-a za komunikaciju s obitelji.

''Unuk sve zna, kaže dedo ja bolje od tebe znam'', priča nam Filip i napominje da svako jutro uz kavu sluša radio.

Dok pričamo s Filipom na vrata ulazi vesela Dalmatinka Jeka Vidović. Izgleda da Jeku željno iščekuju svi, jer je ''prvakinja u zbijanju šala''.

Pametni telefon koji je mahnit

''Bavim se najviše šalama i vicevima. Vesele sam naravi'', kaže nam na početku.

Na upit kako je služi zdravlje odgovara ''ma nikako, neka gastroskopija, kolonoskopija, pala i udarila se, nisam dobro -ali jezik me služi'', veselo priča a ostatak družine se smije i nadovezuju da ovo druženje jednostavno nazivaju ''terapijom''.

''Vijesti me ne zanimaju, samo gledam serije. U vijestima nećeš ništa dobro vidjeti. Imam ja pametni telefon, samo je on nekada mahnit. Kažu pametan telefon, ja uđem da vidim imala poziv prije pet dana'', uz smijeh kaže Jeka i dodaje kako joj telefon služi samo da vidi tko je zvao, tko je umro na smrtovnicama i da nekoga pozove.

''Ja kad vidim da se oni smiju na moje provale, mene automatski ništa ne boli. To mi fali i ovo je moja terapija. Prije sam dolazila skoro svaki dan, ali sada u 10 dana jednom – leđa me bole. Evo sad sam bila u prolazu pa sam navratila. Da sam znala da je ovako veselo društvo, došla bih još sinoć'', kaže Jeka – nakon čega idu salve smijeha u prostoriji.

Dok se pozdravljamo s Jekom i ostatkom ove vesele družine, kolegica Ivana i ja zaključujemo da smo upravo i mi bile na jednoj pravoj terapiji, terapiji smijehom - koja nam je bila potrebna. Zaključak: doći ćemo opet. Prije nego nas i očekuju.

Kopirati
Drag cursor here to close