Najduža u povijesti BiH

Na današnji dan započela je opsada duga 1425 dana

Tijekom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Opsada Sarajeva

Jednu od najtužnijih obljetnica svoje novije povijesti, 29. godišnjicu početka opsade, glavni grad Bosne i Hercegovine dočekuje brojeći žrtve pandemije koronavirusa.

Opsada Sarajeva počela je 5. travnja 1992. godine, okončana je 29. veljače 1996. godine. Trajala je 1.425 dana.

Za to vrijeme, oko 350 tisuća stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja.

Tijekom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. Prema poslijeratnim istraživanjima, najviše stanovnika, skoro četiri petine od ukupnog broja poginulih, stradalo je u prve dvije godine rata.

 

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je za teroriziranje građana Sarajeva na doživotnu kaznu zatvora osudio je Stanislava Galića, nekadašnjeg zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Na zatvorsku kaznu od 29 godina osuđen je Galićev nasljednik na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomir Miloševića.

Za teroriziranje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima, uz ostalo, bivši predsjednik Republike Srpske i vojni vođa VRS-a Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor.

Na istu kaznu zatvora prvostupanjskom presudom je pred Haaškim tribunalom, uz ostalo, za teroriziranje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima osuđen zapovjednik VRS-a Ratko Mladić.

Kopirati
Drag cursor here to close