Na čijoj je zemlji džamija kraj Konjica?

Džamija kod Konjica - MIZ optužio hrvatsku obitelj za klevetu i najavljuje tužbe

Hrvatska obitelj Trlin ne odustaje od rušenja džamije u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, koja je sagrađena 2017. godine, na kako navode njihovoj zemlji. Zemlju je prodala članica obitelji, dok se drugi članovi nisu odrekli vlasničkih prava.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2023. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska obitelj Trlin traži rušenje džamije u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, koja je sagrađena 2017. godine na zemlji koja je kako kaže, 300 godina u vlasništvu te obitelji, što Medžlis Islamske zajednice Konjic demantira.

Jedan od osam nasljednika zemlje Zvonimir Trlin, koji živi u Zagrebu ranije je za medije rekao kako je zemljište njegovoj obitelji oduzeto prevarom, tako što je jedna od nasljednica izmanipulirana i iskorištena da proda zemljište uz lažiranje potpisa ostalih nasljednika, a on cijeli proces osporava od početka.

Trlin je pisao početkom rujna reisu Kavazoviću u nadi da će poglavaz Islamske zajednice u BiH svojim autoritetom utjecati da se pitanje izgradnje džamije na hrvatskoj zemlji u Konjicu mirno riješi.

Obitelj traži pomoć Međunarodne zajednice

Obitelj sada traži pomoć čak i od međunarodne zajednice kako bi uspjeli u svojoj borbi.

Zvonimir Trlin se obratio brojnim institucijama u našoj zemlji, medijima rekavši i da je SIPA prihvatila prijavu te pokrenula istragu o kako tvrdi  nezakonitim radnjama i krivotvorenju dokumenata u katastru i gruntovnici Općine Konjic.

"Pisao sam visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, Ambasadi SAD-a, Velike Britanije i Qatara, čija je država bila donator izgradnje džamije, da ih upoznam sa kriminalnim radnjama oko zemlje na kojoj je izgrađena džamija. Pisao sam i vrhovnom poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu Huseinu ef. Kavazoviću i tražio razumijevanje i pomoć za probleme s kojim se nosim, jer ja na ovome neću i ne mogu stati. Ne mogu dozvoliti da se otima imovina mojih predaka. Ako bude trebalo ići ću do međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, da sačuvam ono što mojoj porodici generacijama pripada", rekao je Trlin za Klix.ba.

MIZ Konjic - Šire laži i raspiruju mržnju

Medžlis Islamske zajednice danas je objavio priopćenje u kojem tvrde da obitelj Trlin širi laži i raspiruje nacilnalnu i vjersku mržnju.

''Jedan od osam nasljednika katoličke porodice Trlin, porijeklom iz Konjica, a nastanjen u Hrvatskoj, ne odustaje od širenja laži i raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima svojim netočnim i neistinitim navodima kada je riječ o džamiji koja je izgrađena u naselju Donje Selo u Konjicu'',  priopćio je  Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Konjic.

Medžlis u priopćenju navodi kako se ne stišava hajka oko ovog slučaja, te da se mediji i portali ponovo utrkuju da prenesu gnusne laži, bez ikakvog osjećaja da provjere informacije.

''Portal Klix je objavio novi tekst pod nazivom 'Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u Konjicu, traže međunarodnu pomoć', iako je spomenuti medij tražio izjašnjenje predstavnika MIZ Konjic i poznate su mu činjenice u vezi navedenog slučaja“, naglasili su iz Medžlisa. Upozorili su da mediji, a posebno "Večernji list" koji je započeo hajku i objavio članak "Obitelj Trlin traži rušenje džamije na svom zemljištu", senzionalistički i tendeciozno žele lažima prikriti stvarni motiv hajke: Sve je ok, ali je problem u tome što je na tom zemljištu izgrađena džamija'', napisali su u pripženju.

''Na svom zemljištu izgradili džamiju''

''Medžlis Islamske zajednice Konjic je 2017. godine izgradio džamiju na svom zemljištu, poštujući sve zakonom predviđene procedure. Na temelju notarski obrađenog ugovora o kupoprodaji, Žaklina Tadić kao prodavac prodala je kupcu Hami Masleša nekretninu, a Hamo Masleša je istu poklonio Islamskoj zajednici u BiH, Medžlisu Islamske zajednice Konjic, na kojoj je kasnije izgrađena džamija'', rekli su iz Medžlisa Konjic.

Navode i da predmet ugovora o kupoprodaji, odnosno poklonu spornih nekretnina, su nekretnine koje su u momentu zaključenja ugovora o kupoprodaji zemljišni-knjižno vlasništvo prodavca Žakline Tadić, koje nije osporeno do momenta zaključenja predmetnih ugovora.

''Stanje vlasništva nije osporeno ni u momentu kada je kupac po osnovu zaključenih ugovora ishodio uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, pa je isti na zakonit način, to jest, na osnovu valjanog pravnog posla stekao pravo vlasništva na predmetnim nekretninama. Tužitelji su tek nakon izvršene prodaje i uknjižbe na ime kupca, odnosno poklonoprimca, te započetih radova pokrenuli parnični postupak radi utvrđenja svojih suvlasničkih dijelova. Zvonimir Trlin i drugi u kolovozu 2017. godine podnijeli tužbu protiv Žakline Tadić, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i Hame Masleša, tražeći da se ugovor poništi, navodeći pravo suvlasništva nad predmetnom parcelom, iako su papiri tokom zaključenja kupoprodajnog ugovora bili „čisti kao suza“, što su utvrdile i sve relevantne institucije'', navode u priopćenju.

Zvonimir Trlin se nije odrekao vlasničkih prava

Tužitelj Zvonimir Trlin nije se odrekao svojih suvlasničkih prava na dijelu nekretnine koju je Žaklina Tadić kupoprodajnim ugovorom prodala za iznos od 20.000,00 KM, pa je istom pripalo pravo na dio vrijednosti sporne nekretnine srazmjerno njegovom suvlasničkom dijelu od 1/8, što iznosi 2.500,00 KM koji mu je dužna nadoknaditi Žaklina Tadić, navode u priopćenju iz Medžlisa.

Medžlis Islamske zajednice Konjic još jednom poručuje da džamija u Donjem Selu nije izgrađena na zemljištu u vlasništvu Hrvata, već po običaju darivanja zemljišta (dobročinitelja) za takvu namjenu.

''Znači, Medžlis Islamske zajednice Konjic je izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic. Za gradnju džamije u naselju Donje Selo dobivene su sve potrebne dozvole od nadležnih organa'', navode iz Medžlisa.

Tužba novinarima i Zvonimiru Trlinu

Dodaju da zbog klevete i štete nanesene ugledu iznošenjem neistinitih činjenica, Medžlis Islamske zajednice Konjic je podnio tužbu Sudu protiv Večernjeg lista i Zvonimira Trlina.

''Medžlis Islamske zajednice Konjic ostaje otvoren i dostupan za sve novinare koje zanima istina i koji se, u cilju objektivnog izvještavanja drže etičkih kodeksa novinarstva'', zaključuje se u priopćenju.

Pismo Zvonimira Trlina ranije upućeno Reisu

Reisu-l-ulema Dr. Husein ef. Kavazović


''Ovdje nije stvar u kvadratima. Stvar je u principu, odbrane principa prava da budemo muslimani i da imamo džamiju. To je ono što je bitno ovdje, što možemo naučiti''

 (Reisu-l-ulema, Rabrani, 2023.)

Časni naslove,

U nadi, protiv svake nade, ohrabren Vašim jasnim stajalištem iznesenim u obrani principa prava, a ne kvadrata, visoko cijeneći Vaše zvanje i poslanje, podastirem moje očitovanje, ne dvojeći, kako ćete, kao vrhovni moralni auktoritet Islamske Zajednice i vrsi znanac šerijatskog prava, razmotiriti i providiti pravo i pravednost, braneći princip prava na istinu, koje mi se lažima želi ukrasti, prava na pravdu, koje mi se prevarom krade, na baštinu pradjedova, da budem svoj na svojoj zemlji.

Jer, časni naslove, opetujući za Vama, izričito naglašavam, kako i u mom predmetu, nije stvar kvadrata moje hise, ili nas hisedara,nego je stvar, obrane principa na baštinu koju su nam prđi namrijeli u neprekinutom slijedu preko dva stoljeća.

Uzvišeni- Njegova je pravednost apsolutna- poručuje u Kur‘anu:

''O vjernici, jedni drugima na nedozovljen način imanja ne prisvajajte – ali dozvoljeno vam je trgovanje uz obostrani pristanak.........''. (En – Nisa 29)

Jedan umni vjernik, zaljubljen u Objavu, poučava kako je krađa jedini veliki grijeh,a ostali su samo njegova inačica.

Kad varaš, poučava nas, kradeš pravo na pravdu, kad slažeš, kradeš pravo na istinu. Kad čovjek uzima što nije njegovo, ukrao ili kupi što je ukradeno, krivim svjedočenjem stečeno, istodobno i laže i uzima tuđe pravo (hakk) i, još pravnim smicalicama hoće harama prikazati kao halal, i, k tomu još hoće da bude vakif i tuđe uvakufit, zapravo nije čovjek.

Jer mu nije na pameti što je Uzvišenog, koji ne prašta uzimanje tuđeg hakka, nego mu je većma do častohleplja i ljudske taštine.

Časni naslove,

boreći se za princip obrane prava, ne za kvadrat,za princip prava na baštinu, iskusio sam tijekom ovog vremena brojne korumpirane u raznim tijelima sudbene i izvršne vlasti, koji su krivim svjedočenjima, lažima, prevarama, pridonijeli da osoba, pravno obrazovana i osposobljena za obnašanje visokih funkcija u pravosuđu, uzme tuđe pravo(hakk)i prikazuje kao halal.

Ako je meni znano, sljedbeniku Objave, bi trebalo većma više, kako je Poslanik a.s. upozorio da krivo svjedočenje spada u najveće grijehe, naučavajući: „ Halal je jasan, a i haram je jasan.”

U mom predmetu, mnogopoštovani efendija častohleplje pojedinih aktera zaslijepilo je i uma i srca, tako da misle - kako Uzvišeni, čija je pravda apsolutna - koji je zasadio uši, da nečuje i, koji je usadio oči da nevidi njihova zlodjela.

Ishodili su kod korumpiranih u tijelima vlasti, promjenu vlasništva, kradeći moje pravo na vlasništvo, brišući me iz posjedovne liste. Potom su otvorili postupke i procedure ishođenja dokumentacije za izgradnju i izgradili objekat za potrebe Međlisa IZ iz Konjica,na lokaciji Donje selo.

Časni naslove,

nemam razloga sumnjati, kako ste upoznati na razne načine o ovom predmetu, kako one afirmativne od strane onih koji prikrivaju cjelovitu istinu, tako i iz medija koji, na njima vlastit način senzaciju prepostave principu obrane prava i, ističu posljedice koje krađa prava na baštinu, može uzrokovati.

Časni naslove,

Imam povjerenje u Institucije Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini, osobito moralne auktoritete Reisu-l-ulemu dr. Kavazovića i Predsjednika Upravnog Odbora Vakufske direkcije, gospodina Ethema Bičakćića i druga mjerodavna tijela u Islamskoj Zajednici.

Ponajprije, imam veliku nadu, jer ste stali u obranu principa prava ostvarenja vlastitosti ne samo pripadnika Islamske Zajednice, nego i svakog čovjeka. Jer, Objava jednako osuđuje krađu imanja i prava na pravdu i istinu, kako muslimanima, tako i nemuslimanima. Jer ste zvanjem i poslanjem pozvani živjeti i naučavati Objavu cjelovito i istinito, bilo to zgodno ili nezgodno, nastojeći se većma svidjeti Njegovoj apsolutnoj pravednosti, negoli ljudskoj volji. Znano mi je, kako ste u nekim predmetima, poput moga, već postupili vraćajući drugima pravo na pravdu.

Znano mi je, kako ste u brojnim slučajevima bili subjekt kojima se, od raznih institucija, hoće ukrasti pravo na vakufsko, te ste iskusili kako je teško i vama kao Islamskoj Zajednici obraniti pravo i povratiti se u pravo. Time, čim više razumijete mene i nas, koji smo u tim (ne)prilikama.

Ali, uvlači se crv sumnje, kako bi brojne predrasude na lokalnoj razini, iracionalnosti, objede i diskvalifikacije zlonamjernih, javni pritisci, vika 'pravovjernih branitelja vjere i identiteta', ugušiti tihi glas savjesti, onih koji bi trebali revnovati za istinu i pravdu.

Stoga sam i započeo svoje obračanje Časnom naslovu: u nadi protiv svake nade...

Časni naslove,

završavam Aristotelovim mudrim sudom o laži i istini:

''Reći za ono što jest da nije, ili ono što nije da jest, lažno je. Reći za ono što jest da jest i za ono što nije da nije, jest istina.''

i, mudrušću kojom je Poslanik a.s. još jasnije ovo izrekao:

''Halal je jasan, a i haram je jasan.''

 

Primite izraze odličnog poštovanja.

Zvonimir Trlin

Kopirati
Drag cursor here to close