Nastavak suđenja

Mutap i ostali: Nestao kompletan nadzorni sustav za sve kamere

''Nestalo je električne energije i to je prvi put u mojoj karijeri da se to dogodi'', tvrdi svjedok.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2022. u 16:02 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine govorio je o susretu sa optuženim Muamerom Ožegovićem u ''Hotelu Crystal'', prilikom čega je pristupljeno videonadzoru gdje je uočen snimak od 8. veljače 2016. godine.

Emir Mehmedagić, službenik Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kaže da je u ovom slučaju, između ostalog, radio na uzimanju izjava, prikupljanju operativnih podataka te provjeru videonadzornih sustava. On je objasnio da je zajedno sa kolegama pregledao nekoliko objekata čije kamere su bile okrenute ka mjestu događaja.

Nestalo struje

Prema njegovim riječim, zajedno sa kolegom uputio se u ''Hotel Crystal'', gdje je radio optuženi Ožegović, koji ih je dočekao, a nakon čega su pregledali videonadzor. Tu su kako je rekao uočili snimak od 8. veljače. Nakon toga su kazali Ožegoviću da će doći tehničari i pregledati snimak. Dan ili dva kasnije, kada su tehničari došli, prilikom zadavanja parametara za pretragu videozapisa, nestalo je struje, objasnio je Mehmedagić.

Mehmedagić je izjavio da je u srodstvu sa optuženim Hasanom Dupovcem.

Na upit Obrane o žmigavcu koji se nalazio na licu mjesta, Mehmedagić je kazao da je on predložio tužitelju da angažira vještaka kako bi sastavio žmigavac, jer je prošlo nekoliko dana, a i dalje se nije znalo čija se sve krv tu nalazi.

''Deset dana poslije, ja ne znam čiji su tragovi na licu mjesta'', rekao je svjedok, objasnivši da je nakon analize utvrđeno kako nije bilo treće osobe, a krv je pripadala Alisi Ramić (ranije Mutap) i Dženanu Memiću.

Svjedok Mirhan Bešlija, koji radi u forenzičkom odjeljenju MUP-a KS, kazao je da ga je prilikom dolaska u ''Hotel Crystal'' 19. veljače, dočekao optuženi Ožegović, i tada je rekao da zna zašto su tu.

''Ja sam pristupio videonadzornom sustavu bez ikakvih problema'', rekao je Bešlija, dodavšio kako je nakon unosa parametara nestalo elektične energije.

''Nestalo je električne energije i to je prvi put u mojoj karijeri da se to dogodi'', tvrdi svjedok.

Posvjedočio je kako je ponovo došao 22. veljače gdje ih je opet dočekao Ožegović, međutim tada je utvrdio da na sustavu nedostaje određen dio videosnimaka.

Nedostaje nadzorni sustav

''U tom momentu ja primjetim nešto neobično. Ne mogu da unesem parametre za skidanje videonadzora'', rekao je Bešlija, dodavši da je primjetio da nedostaje kompletan nadzorni sustav za sve kamere, dio snimka od 8. pa sve do 11. veljače..

''Utvrdili smo da upućuje na nekakvo namjerno brisanje'', rekao je Bešlija, govoreći da je bilo tko mogao pristupiti nadzornom sustavu.

Oni su svjedočili na suđenju Zijadu Mutapu, koji je optužen kao oganizator grupe, te njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za prometne istrage MUP-a KS Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, kao članovima grupe, za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

Amela Ahmić, specijalistkinja urgentne medicine objasnila je kako je 8. veljače u Kliniku urgentne medicine (KUM), Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), stigla ekipa hitne pomoći i priopćila da su dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći na Ilidži. Pojasnila je da nije sigurna tko je od ozlijeđenih prvi došao – muška ili ženska osoba.

Djevojka svjesna i komunikativna

Sjeća se da su ozlijeđeni imali ozljede glave i da je obavila razgovor s djevojkom, koja je bila svjesna i komunikativna. Ahmić je na upit Obrane objasnila da je s ozlijeđenog mladića skinuta odjeća, koju po proceduru skidaju tehničari, zatim je pakuju u posebne vreće i vode zapisnik o tome.

Šejla Brković-Jusufbegović kazala je kako radi u Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, te da je 8. veljače bila u dežuri, na punktu Ilidža, a da je u 22:44 sati dispečer javio kako je ženska osoba tražila pomoć. Objasnila je da se s kolegama uputili u Veliku Aleju, gdje su stigli u 22.52.

''Zatekli smo jedno policijsko auto otvorenog gepeka, gdje je sjedila ženska osoba'', kazala je svjedokinja.

Brković-Jusufbegović je objasnila kako im je rečeno da je ozlijeđena i muška osoba, kojoj su hitno ukazali pomoć, te su dispečeru javili da pošalju još jedno vozilo. Tvrdi da su u 23 sata krenuli prema KUM-u, gdje su nakon 14 minuta došli, a potom predali pacijenta medicinskom osoblju KUM-a.

Svjedok Amar Kadrić, objasnio je da je bio noćna smjena u Hitnoj pomoći, te da je objaviješten o prometnom udesu u Aleji. Prilikom dolaska, zatekli su unifrmirane osobe i žensku osobu kojoj su ukazali pomoć.

''Bila je svjesna, onako kao malo zbunjena, prepadnuta, ali odgovarala je na pitanja'', rekao je Kadrić.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. veljače, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close