Suđenje

Slučaj 'Memić': Isti događaj, različite priče

Svjedoci, koji su bili na mjestu događaja, prisjetili su se kako su od Ramić dobili prvu informaciju da ih je udarilo vozilo velikom brzinom, dok je dežurni operativni rekao da mu je prvobitno javljeno da je automobil udario u drvo.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 01. 2022. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza, svjedoci Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su obavljali očevid u veljači u 2016., nakon informacija o "nezgodi" u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva, gdje su zatekli teško ozlijeđenog mladića Dženana Memića i optuženu Alisu Ramić.

Za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić sudi se Zijadu Mutapu, koji je optužen kao organizator grupe te njegovoj kćeri Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za prometne istrage Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, prenosi BIRN. 

Različite informacije

Svjedoci, koji su bili na mjestu događaja, prisjetili su se kako su od Ramić dobili prvu informaciju da ih je udarilo vozilo velikom brzinom, dok je dežurni operativni rekao da mu je prvobitno javljeno da je automobil udario u drvo.

Nebojša Veljović, nekadašnji pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kazao je da je s kolegom Nedžadom Hrvatom u patroli obilazio rezidencije u Velikoj aleji kada ih je oko 22:30 zaustavila djevojka.

"Tražila je pomoć. 'Udarilo nas je auto velikom brzinom', rukom je pokazivala gdje je momak ležao. Disao je krkljajući. Nismo ga smjeli dirati",ispričao je svjedok.

Naveo je da je kolega nazvao dežurnog u Direkciji kako bi obavijestili Hitnu pomoć i sarajevsku policiju. Ispričao je da je djevojka rekla da se zove Alisa Mutap, da studira, da pije neke lijekove, ali da nije znala reći koji auto ih je udario. Naveo je da je Mutap bila krvava po rukama i da joj je kolega zamotao cijelu glavu, jer nije mogao utvrditi odakle krvari.

Nakon desetak minuta, kako je dodao, kolega je ponovo pozvao da pita gdje je Hitna pomoć. Kazao je da su nedugo potom došle kolege iz Kantonalne policije, a onda i Hitna pomoć, 20 do 25 minuta nakon prvog poziva.

Pištolj i komadi stakla

Veljović je rekao da je na lice mjesta stigao i Alisin otac. Kazao je da su mladića unijeli u prva kola Hitne pomoći i da su tražili nekoga iz policije.

"Poslije sam čuo da su mu našli pištolj", rekao je svjedok.

Na pitanja Odabrane, on je potvrdio da je jedno od vozila koja su te noći naišla bio crni džip Tuareg, kao i da su pronašli komadić stakla na kojem je bio trag zelene boje.

Veljović je kazao da je u blizini bio hotel "Casa Grande" i da su pokušali da dobiju snimak nadzorne kamere, ali da nije bilo struje. Dodao je da su otišli do kuvajtske rezidencije, gdje im je osiguranje reklo da mogu "premotati snimak samo pola sata unazad" te da se trebaju javiti nekome.

Svjedok Nevzet Kovač kazao je da je bio vođa tima za osiguranje kada ga je jedan od kolega pozvao u vezi s nezgodom u Aleji. Nije se mogao sjetiti da li je rečeno da je ozlijeđena jedna ili dvije osobe. Dodao je da je odmah obavijestio dežurnog, a da su ga kolege ponovo zvale da urgiraju.

Dvije priče

Svjedok Elvin Demir kazao je da ga je, kao dežurnog operativnog u Direkciji, u 22:35 nazvao vođa tima i rekao mu da je patrola u Velikoj aleji javila da je automobil udario u drvo i da je ozlijeđena ženska osoba.

On je kazao da je obavijestio Hitnu pomoć i policiju Kantona, a da ga je vođa tima ponovo pozvao i rekao mu da je patrola javila da ima još jedno ozlijeđenu osobu i da auto nije udario u drvo.

"Nazvao sam Nevzeta – 'kakve su to informacije… brukam se pred kolegama'", kazao je Demir, dodavši da je obje informacije zapisao u dnevnik.

Obrane su prigovarale na relevantnost iskaza svjedoka, a sudac Branko Perić pitao je tužitelja što dokazuje današnjim svjedocima i pozvao stranke da se dogovore o nespornim činjenicama. Tužitelj Ćazim Hasanspahić rekao je da su Tužiteljstvu bitni ovi iskazi, jer pokazuju da su s lica mjesta dolazile različite informacije.

Svjedok Elvedin Boja kazao je da je s kolegom Veliborom Ristivojevićem bio u patroli na Ilidži i da su u Aleji zatekli kolege iz Direkcije, djevojku, kao i mladića u teškom stanju, te da su tražili da Hitna pomoć ubrza dolazak.

"Za mene, Alisa nije bila uzbuđena. Nisam vidio da ima ozljede lica, hlače su joj bile (prljave) od zemlje", prisjetio se Boja.

Dodao je da je stigao njen otac i rekao joj da će sve biti u redu te se udaljio vozilom.

Svjedok Boja je, na pitanja Obrane, potvrdio da je patrola išla na adresu bivšeg Alisinog momka Mirze Ploskića u vezi sa "malim zelenim autom" te da je na licu mjesta pronađen komadić zelene boje. Naveo je da na licu mjesta nije bilo tragova kočenja.

Suđenje se nastavlja 20. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close