Propusti policije

Mutap i ostali: Nelogičnosti, naknadno sačinjavanje zabilješki

''Budite sigurni da u ovoj sudnici nitko nevin neće biti osuđen, a da krivac neće biti oslobođen'', istaknuo je Perić.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2022. u 17:23 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016. godine, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavio je da su kontrolom utvrđeni propusti rada policijskih službenika Županije Sarajevo u istrazi o ovom slučaju.

Nermin Šehović iz Federalne uprave policije (FUP) kazao je da je imenovan u ad hoc komisiju koja je formirana na zahtjev Skupštine Županije Sarajevo sa zadatkom da analizira zakonitost postupanja policijskih službenika.

Nelogičnosti

On je izjavio da su 24. siječnja 2017. sačinili izvještaj u kojem su konstatirali propuste, koji se uglavnom odnose na službene zabilješke i protokoliranje. Šehović je rekao da mu se i tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić žalila na propuste (Josipa) Barića i (Hasana) Dupovca.

Svjedok je kazao da je primijetio nelogičnosti u vremenu koje je različito zabilježeno u aktima. On je naveo da su u izvještaju konstatirali kontradiktornosti u službenim zabilješkama Barića, a da Dupovac nije sačinio službenu zabilješku o razgovoru sa ocem stradalog mladića, te da mu je predao nakon više mjeseci.

''Četiri komada stakla, zabilježeno je 9. veljače, nije protokolirano… Svjedočenje Alise Ramić, bili prisutni otac i majka'', rekao je svjedok.

Naknadno sačinjavanje zabilješki

Optuženi Dupovac je kazao da je Šehoviću rekao da bi sačinio zabilješku da je imao potrebu za tim, te da je to učinio naknadno, na njegov zahtjev. Svjedok je kazao da nije bio u poziciji da mu naređuje, na šta je Dupovac rekao da je od svojih pretpostavljenih dobio naredbu da izvršava naloge komisije.

Na pitanja branitelja Ermina Gačanovića, svjedok je potvrdio da je nakon izvještaja sudjelovao u saslušanju svjedoka u ovom predmetu. Branitelj ga je ispitivao i o ranijim kontaktima sa određenim licima, sugerišući da je svjedok vodio privatnu istragu. Šehović je kazao da je on policajac i da je o svemu sačinjavao službene zabilješke.

Na pitanja Barićevog branitelja Kadrije Kolića, Šehović je rekao da je optuženi sačinio dvije službene zabilješke i da se u jednoj navodi da je bila prometna nesreća, a u drugoj da nije.

''Jedna od dvije službene zabilješke Barića je točna'', kazao je svjedok.

On je branitelju potvrdio da je policajac dužan da zabilježi i različite informacije koje dobije. Kolić je inzistirao da se u sudnici predoče zabilješke kako bi se vidjelo što u njima piše.

Šehović je naveo i kako je prvu noć završen očevid, a da je ekipa poslana sutradan i da su pronašli nova stakla, na osnovu kojih je pronađen kombi. Branitelj Gačanović je negirao da je na osnovu tih tragova pronađen kombi.

Prikrivanje dokaza

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za prometne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Na ročištu je saslušano još pet svjedoka. Svjedok iz policije ispričao je kako je obavio pretres računara sa video-nadzora hotela “Crystal” i da je utvrđeno da nedostaje dio od 8. do 11. veljače.

''Mi smo u našoj dokumentaciji napisali da sve upućuje da je netko obrisao'', kazao je svjedok čije ime nije dozvoljeno objaviti.

Na pitanje da li je nestanak struje mogao izazvati nestanak snimka, svjedok je rekao da bi o tome trebalo provesti eksperiment, pošto je struje nestalo u trenutku dok su službenici policije skidali snimak.

Bez znakona traume mozga

Specijalista radiologije Sandra Zubović posvjedočila je da na CT snimku Alise Ramić nije bilo znakova trauma mozga i lobanje. Ona je kazala da su se ona i liječnik Kemal Dizdarević složili o nalazu, a da neurolog Jasminka Vranić-Đelilović nije. Zubović je na pitanja o potresu mozga odgovorila da je to ''klinička dijagnoza''.

Saslušane su i dvije drugarice Alise Ramić, čija se imena takođe ne smiju objaviti, a govorile su o posjeti optuženoj nakon što su čule da je ozlijeđena sa momkom Dženanom.

Prva drugarica je rekla da je Alisa ispričala kako se okrenula prema Dženanu da ga nešto pita i kako se više ne sjeća što se događalo dok se nije probudila u kolima hitne pomoći.

Druga drugarica je slično navela, dodavši da je Alisinog oca netko pozvao i da je istrčao iz kuće spominjući da je pronađen zeleni Renault Clio.

Ova svjedokinja je ispričala kako je Dženan 6. veljače pitao da li se Alisa viđa sa ranijim momkom Mirzom Ploskićem. Ona je kazala da mu je prije toga govorila da ih je vidjela na Ilidži i da je izgledalo kao da se raspravljaju. Dodala je i da su rođaci Ploskića 5. veljače dolazili kod Dženana i govorili mu da Alisa nije za njega i da je ostavi.

Sabiha Tutun posvjedočila je da je išla sa Dženanovom sestrom Arijanom da se nađe sa momkom i djevojkom koji su je pozvali u ožujku 2017. kako bi joj dali informacije o noći stradanja. Tutun je rekla da su ispričali kako su sreli Alisu i Dženana i kako su kasnije čuli vrisak i tupe udarce.

Krivac neće biti oslobođen

Branitelj Goran Dragović je na ročištu prijavio da je u pauzi lice iz publike ušlo u toalet za Zijadom Mutapom i da mu se unosilo u lice. Predsjedatelj Vijeća Branko Perić je kazao da će od osiguranja tražiti da se provjere te informacije.

Ifet Feraget, punomoćnik oštećene obitelji, napomenuo je da je on ranije prijavio da je Mutap prilikom izlaska iz Suda okrznuo ramenom Arijanu Memić. Perić je rekao da su pregledani snimci povodom toga i da nije uočeno ništa neprimjereno.

Perić se na početku današnjeg ročišta obratio Feragetu rekavši mu da je izjavama u medijima nakon prethodnog ročišta počeo da širi nepovjerenje u Sud.

''Budite sigurni da u ovoj sudnici nitko nevin neće biti osuđen, a da krivac neće biti oslobođen'', istaknuo je Perić, na što je Feraget kazao da želi zaštititi dignitet tužitelja.

Suđenje se nastavlja 7. travnja, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close