Pregledi

MUP Srbije: Dojave o bombama u školama bile su lažne

Policija je u svim školama obavila protudiverzijske preglede nakon kojih je utvrđeno da u školama nije bilo eksplozivnih naprava
Vijesti / Flash | 17. 05. 2023. u 16:40 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dojave o podmetnutim bombama, upućene u srijedu ujutro elektroničkom poštom na adrese 115 beogradskih osnovnih i srednjih škola, bile su lažne, potvrdio je srbijanski MUP.

Policija je u svim školama obavila protudiverzijske preglede nakon kojih je utvrđeno da u školama nije bilo eksplozivnih naprava i da su dojave bile lažne, prenosi Hina.

Ministarstvo prosvjete jutros je, poslije prvih vijesti o postavljenim bombama, odlučilo da učenici i djelatnici u školama budu evakuirani, prva smjena je prekinuta do okončanja provjere, a nastava je organizirana na daljinu.

Dojave o bombama uslijedile su dva tjedna nakon nedavnog masovnog ubojstva u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, što je potaknulo na dodatnu pozornost pa je policija uputila specijalizirane timove u škole radi provjere.

U beogradskoj osnovnoj školi 13-godišnji učenik je 3. svibnja očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero i nastavnicu. Jedna od ranjenih djevojčica preminula je 15. svibnja.

Dan kasnije u tri sela kod Mladenovca 21-godišnjak je iz automatskog oružja i pištolja ubio osam, uglavnom mlađih osoba, a ranio 14. Obojica počinitelja su uhićena, ubojica iz Mladenovca je priznao zločin, a 13-godišnji učenik po zakonu ne može biti kazneno odgovoran. Uhićeni su i očevi obojice ubojica i određen im je pritvor.

U Srbiji je od 8. svibnja u tijeku akcija predaje nelegalnog oružja, bez dokaza o podrijetlu i bez kaznene odgovornosti, a do utorka navečer predano je oko 20.000 komada raznog oružja, te oko milijun komada streljiva različitog kalibra i minsko-eksplozivnih sredstava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close