Srbija protiv nasilja

VIDEO: Veliki prosvjed u Beogradu: Traži se zabrana tabloida i realityja

Prosvjed ispred Skupštine Srbije u Beogradu odvija se pod motom ‘Srbija protiv nasilja‘
Vijesti / Svijet | 08. 05. 2023. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed "Srbija protiv nasilja" povodom dva masovna ubojstva u kojima je ubijeno 17 ljudi, od čega osam učenika jedne beogradske osnovne škole, počeo je večeras u Beogradu, javlja Anadolija (AA).

Na prosvjede su građane pozvale opozicijske srbijanske stranke, mahom proeuropski orijentirane, koje zahtijevaju "zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru" i smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije, državnog tijela koje odlučuje koje će televizije u Srbiji dobiti nacionalnu frekvenciju.

Foto: Cropix / Veliki prosvjed u Beogradu: Stanje je napeto

Također, traži se i hitno ukidanje reality programa na televizijama s nacionalnom frekvencijom u kojima se već godinama otvoreno promovira nasilje i zabrana tiskanih medija koji "promoviraju primitivizam i krše novinarske kodekse" i koji od dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na vlast njegove političke oponenete, ali i sve neistomišljenike, etiketiraju i blate, nerijetko ih nazivajući "izdajnicima" i optužujući ih za "antisrpsko djelovanje".

Proeuropska opozicija traži i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije i sijenu srbijanskih dužnosnika "objektivno odgovornih" za masakre koji su se dogodili - ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

U pozivu na prosvjete tražena je i smjena ministra obrazovanja Brana Ružića koji je 7. svibnja, četiri dana nakon prvog masovnog ubojstva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", sam podnio neopozivu ostavku.

Opozicija traži i hitno održavanje sjednice Skupštine Srbije sa samo jednom točkom dnevnog reda - odgovornost Vlade za stanje i sigurnost u zemlji

Opozicija je za ispunjenje tih zahtjeva dala rok vlastima do 12. svibnja, i najavila da će, ukoliko ne bude volje za ispunjavanjem tih zahtjeva, "poduzeti mjere adekvatne snazi i veličini nezapamćene tragedije u Srbiji".

Video: Protest - Više hiljada građana ispred Skupštine Srbije na skupu "Srbija protiv nasilja"

Dio srbijanske opozicije sastavljene od desničarskih stranaka koje sebe nazivaju "državotvornim" ne sudjeluju u prosvjedu između ostalog i zbog toga što smatraju da zbog tragedije "nije vreme za prosvjed", mada neki od njih podržavaju zahtjeve koje je vlastima uputila proeuropska opozicija i "ne sprečavaju svoje simpatizere da sudjeluju u prosvjedu".

Foto: Cropix / Veliki prosvjed u Beogradu: Stanje je napeto

Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi obratila se okupljenima i pročitala zahtjeve.

"Dragi moji sugrađani, okupila nas je strašna tragedija. Svi smo se pitali što nam se to dogodilo zašto nevinoj djeci, koja su zakoračila u život, nadala se dobrom. Svi smo osjećali bijes, nemoć i tugu. Niste sami. Dugujemo objasniti zašto smo danas ovdje. Ne možemo više čekati, predugo smo šutjeli, okretali glavu na drugu stranu, da će netko drugi riješiti sve probleme društva. Tragedija nas je udarila pravo u lice, zato je vrijeme sad. Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha, za svu decu želimo sigurne decu i škole. Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovdje smo jer vjerujemo da možemo imati empatiju. Ovo je pitanje iznad svake politike. Pročitat ću vam zahtjeve Srbije koja se udružila protiv nasilja: trenutna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitiranja reality programa koji promoviraju nasilje, ukidanje nacionalne frekvencije za PINK i Happy, smjenu ministra Bratislava Gašića", rekla je Vidojević, nakon čega je pozvala građane u šetnju.

Istim povodom, sa istim zahtjevima i u isto vreme, u Novom Sadu počeo je protest "Sve mora da stane".

Foto: Cropix / Veliki prosvjed u Beogradu: Stanje je napeto

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju uvečer je u središnjoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 na Radio-televiziji Srbije ocjeni da je poziv na prosvjed "potpuno pogrešan i neodgovoran".

"Razmislite šta ćemo u budućnosti da imamo kada nam se bilo kakva tragedija dogodi. Razmislite hoćete li da imamo političku stabilnost i politički mir kod svake veće prometne nesreće", rekao je Vučić i zaključio da se pozivima na prosvjed "unosi potpuni kaos u zemlju".

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da u slučaju masovnih ubojstava "sustav nije zakazao", da je Vlada donijela čitav niz mjera koje su bile na snazi, ali da "iz svega što vidimo one ne bi spriječile ono što se dogodilo".

Kopirati
Drag cursor here to close