Više kaznenih djela

MUP RH raspisao tjeralicu za mladićem koji se tagirao u Ljubuškom

Izdan je europski uhidbeni nalog s mjerom 'uhititi i izručiti' zbog kaznenog djela prijetnje.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Filip Mihalić

Raspisana je tjeralica za Filipom Mihalićem, neslužbeno doznajemo. Preciznije, za glavnog aktera afere koju su razotkrila 24sata izdan je europski uhidbeni nalog s mjerom 'uhititi i izručiti' zbog kaznenog djela prijetnje.

Zatražili smo i službenu potvrdu ove informacije od policije, a oni su nam odgovorili kako je kriminalističko istraživanje u tijeku te nisu u mogućnosti dostaviti više informacija.

Štoviše, upozorili su nas na Opću uredbu o zaštiti podataka, odnosno na GDPR, zbog čega ne mogu iznositi detalje pojedinačnih postupanja.

Sin HDZ-ovca

Podsjetimo, 24sata su nakon višemjesečne istrage otkrila kako je Filip (24), sin bivšeg zastupnika HDZ-a, a i sam HDZ-ovac, osuđen 2020. za krivotvorenje novca. Trenutno je pod istragom policije i PNUSKOK-a zbog sumnje u krivotvorenje Covid testova, a u slučaj je uključen i Interpol.

Filip je preko svoje tvrtke Buryen u početku uvozio originalne kineske testove Xiamen Boson Biotech, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i EU.

Filipova tvrtka do pandemije nije imala gotovo nikakvih prihoda, a zatim je ubrzano akumulirala milijune eura, između ostalog i na izdašnim poslovima s državom. Izvidi su i dalje u tijeku.

Prije nekoliko mjeseci objavili smo niz materijalnih dokaza koji upućuju na sumnje koje istražuje PNUSKOK, a koji uključuju svjedočanstva studenata koji su prepakiravali testove u varaždinskom skladišt te svjedočanstva ljudi koji su imali direktan uvid u istanbulsku tvornicu u kojoj su se, sumnja se, proizvodile krivotvorine.

Aktivan na Instagramu

Mihalić je proteklih tjedana bio aktivan na Instagramu, a u jednoj objavi fotografirao je unutrašnjost BMW-a, uz stihove 'Svaka glava lako pada, metak kada zaluta'.

Tagirao se u Ljubuškom. Inače, radi se o pjesmi Darka Lazića, Voyagea i Raste u kojoj se, između ostalog, pjeva: 'Europol, Interpol, jure nas, držimo monopol' te 'Javiše mi kumovi da spremna im je osveta, iz UKP-a (uprave kriminalističke policije) po ključ BMW-a, banda u terenac, za pojasom tetejac...'

Od objave našeg prvog teksta struktura Buryena se korjenito promijenila, skladište u kojem su se prepakiravali testovi je ispražnjeno, skinute su oznake s obiteljske kuće koja je predstavljala sjedište veleprodaje, a od potencijalnih svjedoka u Hrvatskoj i Turskoj se zahtijeva šutnja. Nekima se preko posrednika i prijetilo. U međuvremenu, protiv Filipa su podnesene i prijave za kaznena djela nametljivog ponašanja, prijetnje i sprečavanja dokazivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close