Borba protiv kriminala i organiziranog kriminala

Nikšić najavio formiranje ''federalnog USKOK-a"

Vijesti / Politika | 02. 07. 2023. u 11:37 Bljesak.info / Klix.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) ponovo je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake.
 
Napomenuo je da je na kraju prvog mandata premijera FBiH 2014. poduzeo konkretne korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga "federalnim USKOK-om".

Nikšić je istaknuo da je razgovarao s predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kako bi se konačno započelo formiranje posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH koji će se baviti navedenim. Ukazao je na to što bi trebao biti prvi korak.

"Prvi korak je naći odgovarajući prostor. Izgradnja palače pravde, namjenske građevine za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uvjete rada sudova i tužiteljstava, ali naša država nema vremena da čeka njenu izgradnju kao uvjet za početak primjene zakona. Umjesto toga naći ćemo smještaj u nekoj od postojećih građevina", obećao je.

Kopirati
Drag cursor here to close