Pokrenuta istraga

Suspendirani nasilni policajci u Mostaru

''Ovakvom ponašanju i ovakvim osobama ne može biti mjesto među policijskim službenicima'', smatra rukovodstvo MUP-a.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2021. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasilni policajci udaljeni su s dužnosti i protiv njih je pokrenuta istraga, potvrdio je za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, nakon što je u javnost izašla snimka dvojice policajaca kako udaraju mladića ispred stambene zgrade.

''MUP HNŽ-a najoštrije osuđuje brutalni ispad policijskih službenika, za kojeg nema opravdanja. Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko ispričavamo cjelokupnoj javnosti, a posebice mladiću prema kojem se postupalo'', rekao je Marić.

Udaljeni s dužnosti

Dvojica policijskih službenika su odmah udaljeni s dužnosti, pokrenuta je unutarnja istraga u kojoj će se istraživati svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti policijskih službenika.

Početna informacija o događaju proslijeđena je Tužiteljstvu HNŽ-a, rečeno je iz policije.

''Ovakvom ponašanju i ovakvim osobama ne može biti mjesto među policijskim službenicima'', rečeno je iz MUP-a HNŽ-a.

Ovakvo ponašanje policajaca osudili su mostarski gradonačelnik Mario Kordić, te premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Osude

''Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a ne kome se vidi kako dvojica policijskih službenik zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika'', priopćio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Naveo je kako traži ''žurno provođenja istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika.
 
Herceg je naveo kako ova snimka izaziva zgražanje i nemir, zahtijeva bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNŽ-a odnosno adekvatno sankcioniranje.
 
''Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati. Počinitelji su ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca. Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir'' stoji u izjavi Hercega za Fenu.

I Klub vijećnika HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara najoštrije je osudio brutalno ponašanje policajaca vidljivo u sinoć objavljenom snimku.
 
Na ovaj nemili događaj, reagirao je i HDZ 1990.

''Najoštrije osuđujemo neprimjereno ponašanje policijskih službenika i neviđeno poniženje
mladog čovjeka od onih koji bi trebali vratiti vjeru u sigurnost političkog aparata u državi. Mislili smo da su davno prošla vremena policijskog batinjanja, ali nažalost kod nas očito još uvijek nisu. Odgovornost za ovakvo ponašanje i narušavanje digniteta časnog policijskog posla, a većina policajaca je takva, leži u cijelom policijskom sustavu Hrecegovačko- neretvanske županije. Godine nerada i zapuštenosti nerješavanja problema u policiji doveli su do potpunog nepovjerenja u policijski sustav, doveli su do kršenja policijskog kodeksa te u konačnici do neviđenog i nezapamćenog ponašanja dvojice policajaca prama mladiću koji je navodno kršio nelegalni policijski sat'', naveli su iz HDZ-a 1990.

Traže odgovornost svih u liniji zapovijedanja.
 
''Mladić čiji je otac zvijerski ubijen u ratnom zločinu u Trusini, zaslužuje poštovanje i zaštitu sustava, a nikako ovakvo maltretiranje i poniženje. Pitamo se ima li neka druga pozadina u ovom sinoćnjem zgražavajućem događaju? Tražimo istinu i odgovornost!'', naveli su iz Devedesetke.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić priopćio je kako  ''osuđuje svaki oblik prekomjerne i brutalne upotrebe sile kod djelovanja policije''.

''Trebaju se hitno razjasniti sve okolnosti događaja i procesuirati odgovorne'', rekao je Marić.

Mostarski ogranak HRS-a u priopćenju pak traži da premijer Nevenko Herceg i ministar MUP-a Slađan Bevanda podnesu ostavke.
Kopirati
Drag cursor here to close