Razgovori

Kako pomoći umirovljenicima do kraja godine?

Predstavnici Saveza iznijeli su svoje zahtjeve i stavove u vezi s mogućnosti usklađivanja visine mirovina s troškovima života.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2021. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, razgovarali su danas s izaslanstvom Saveza udruženja umirovljenika u FBiH.

Predstavnici Saveza iznijeli su svoje zahtjeve i stavove u vezi s mogućnosti usklađivanja visine mirovina s troškovima života.

Predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u FBiH danas je pojašnjeno da bi Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, koje je Vlada FBiH po hitnoj proceduri uputila u parlamentarnu proceduru.

Svako novo značajnije mijenjanje ovog prijedloga dovelo bi do prolongiranja usvajanja izmjena i dopuna, jer bi, u tom slučaju, riječ bila o redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Također, na sastanku je istaknuto i da nova zakonska rješenja otvaraju i mogućnost izvanrednog povećanja mirovina na osnovu povećanja cijena osnovnih namirnica iz potrošačke korpe prilagođene potrebama umirovljenika.

''S obzirom na to da se, na osnovu važećeg zakona, nisu stekli uvjeti za izvanredno povećanje mirovina, a da njegove izmjene i dopune još nisu usvojene u Parlamantu FBiH, jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da će Vlada FBiH, u skladu s dosadašnjom praksom i prema mogućnostima, u narednih deset dana razmotriti načine kako pomoći umirovljenicima do kraja ove godine'' - navodi se u priopćenju Vlade FBiH.

Danas su analizirane sve pozitivne strane reforme mirovinsko-invalidskog sustava, a posebno one koje je donio Zakon o PIO. S tim u vezi, sugovornici su se složili da dostignute vrijednosti treba očuvati, a za neke nepredviđene situacije, kao što su ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, rješenja treba tražiti kroz prilagođavanje osnovnog teksta ovog zakona, ali ne mijenjajući njegovu suštinu.

Predstavnici Saveza udruženja umirovljenika u FBiH iskazali su zahvalnost Vladi FBiH na razumijevanju za probleme s kojima se suočavaju pripadnici ove populacije i za nastojanja da pronađe najprihvatljivija rješenja za poboljšanje statusa umirovljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close