Odnosi u vijeću

Mostarske vijećnice: Nismo ravnopravne

U vijećnici Grada Mostara se vidi muška dominacija, stav je vijećnica.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2023. u 15:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj vijećnici često su se znali čuti neumjesni komentari upućeni vijećnicama, primjerice ''izjave su vam glupe'', ''svježe ofarbana u plavo'', ''svak' se bori za svoje glasače'', komentirajući inicijativu vijećnice o problemu pasa lutalica…

U vijeću je nekoliko vijećnica koje su htjele govoriti na ovu temu, a  kažu kako je primjetna muška dominacija.

''Ako je u pitanju kurtoazno ponašanje, kolege imaju visoki stupanj respekta prema meni. Kada su u pitanju neke odluke, kolege ipak u većini žele to završiti između sebe. Mislim da je odnos sličan, ali ipak zavisi od aktivnosti pojedinih vijećnica. Ako niste previše aktivni nema vam se što "zamjeriti", dođete na sjednicu, odsjedite i idete doma... Smatram da se vidi muška dominacija'', rekla je za Bljesak.info neovisna vijećnica Boška Ćavar. 

Foto: Internet / Boška Ćavar

Ponekad je, kaže Ćavar, predsjednik Gradskog vijeća na račun kolegica uputio neumjesne i seksističke komentare.

''Na sreću, nije previše, naravno samo onim za koje on misli da može. Nismo ravnopravne, kada su u pitanju dodjele mjesta u pojedinim radnim tijelima. Odboru za urbanizam i građenje nema žena kao niti u Odboru za stambeno komunalne poslove, Odbor za ekonomski razvoj, Komisija za posebne kategorije stanovništva; što je po meni diskriminacija na osnovu spola'', rekla će Ćavar, dodajući kako mi neovisne žene u ovim Odborima i komisijama dale sigurno značajan doprinos u ovim oblastima.

''Za neke teme i probleme u Gradu Mostaru; gdje građani daju podršku mom radu, uvažavajući rad na terenu, razgovore radnim četvrtkom, pokušala sam se prijaviti u komisije BEZ NAKNADE. Što je vrlo bitno i nisam uključena. To su bile inicijative za komisije u kojima bi se odlučivalo o sječi stabala u Gradu, komisiji o organizaciji Adventa gdje sam smatrala da se Park Zrinjevac ne treba devastirati kućicama (što se pokazalo da sam bila u pravu). Na koncu ,mislim da ponekad nije važno da li si žena ili muškarac, važno je biti podoban'', kaže Ćavar.

I vijećnica Adela Gosto (Prva mostarska partija), koja je često bila na meti neumjesnih komentara, kaže kako je u Gradskom vijeću etički kodeks nešto što ''izgleda nitko i ne zna kako izgleda''.

''Iako živimo u 21. vijeku i imamo Zakon o ravnopravnosti spolova, iako smo na papiru ravnopravne, žene se i dan danas bore za ravnopravnost. Žene i dan danas moraju biti tri puta bolje od svojih muških kolega da bi bile prihvaćene ravnopravno i shvaćene ozbiljno. Tako je i na polju politike. U Gradskom vijeću grada Mostara imate 3-4 kvalitetne vijećnice, koje dolaze pripremljene na sjednice, ulaze u kvalitetne rasprave i argumentirano. Upravo te vijećnice su na meti neumjesnih komentara od strane muških kolega u vijeću. U Gradskom vijeću etički kodeks je nešto što izgleda nitko i ne zna kako izgleda'', smatra vijećnica Gosto.

Foto: Bljesak.info / Adela Gosto

Dodala je kako ne traži da ih se štedi što su žene, niti traže posebne privilegije.

''Tražimo da nas se poštuje kao ravnopravne političke subjekte, što smo dokazale da jesmo. Očekivali bi da se u jednoj ovako ozbiljnoj instituciji prilikom rasprava vodi računa o riječima koje upućujete, jer ipak vi predstavljate određeni broj građana koji su vam dali svoj glas, ali kod pojedinih kolega to nije slučaj, te su njihovi neumjesni komentari koji za cilj imaju diskreditirati, izazvati osjećaj nesigurnosti i manje vrijednosti kod mojih kolegica i mene, dočekani gromoglasnim smijehom. I nije pitanje dal’ mi možemo podnijeti takve komentare, mi smo žene, možemo mi podnijeti puno više, inače ne bi bile tu gdje jesmo, dakle poenta nije u tome… Poenta je da ne želimo podnositi. Mi nismo objekti, mi smo ravnopravni politički subjekti i to dokazujemo na svakoj sjednici našim radom'', kazala je Gosto.

Nataša Jekić (Koalicija za Mostar)  smatra kako je u samom startu, vrlo mali broj žena u vijeću.

''Moje kolege, njih 27, od prvog dana našeg susreta i ja imamo izuzetno korektan odnos, profesionalan. Neumjesnih komentara ili bilo šta slično prema meni nije bilo, no nadam se da se neće ni dogoditi. Od 35 vijećnika 8 je žena, u startu nas je malo i samim tim kao neformalna skupina žena smo se okupile bez obzira na političko ili bilo koje drugo opredjeljenje rješavamo, odnosno trudimo se riješiti mnoga pitanja, aktiviramo ostale, pišemo inicijative koje su naišle na pozitivne kritike naših kolega'', kazala je Jekić, dodajući kako smatra da su žene ravnopravne, ali više puta kako dolazi do različitih mišljenja o određenim temama; dođe i do žustrih rasprava, gdje se, kaže, vrlo često pokrene pitanje ravnopravnosti.

Foto: Velija Hasanbegović / Nataša Jekić

''Ono što želim istaći - Mi smo sredina gdje još uvijek je duboko ukorijenjen patrijarhalni odgoj, žene su te koje imaju dar podariti život, njegovati ga u svakom smislu te riječi, obrazovati se, djelovati u društvu u svakoj pori postojanja... Mi stvaramo, oblikujemo, pokrećemo društvo priznali to neki ili ne... Da li se pitamo tko su žene Mostara prošlosti, a tko su žene današnjice koje svojim aktivizmom mijenjaju grad… U medijima se većinom oko 8. marta pokreće tema Prava žene... ne naš dan je svaki dan u godini, svaki dan djelujemo kako u svojoj prodici tako i u široj društvenoj zajednici'', poručila je Jekić.

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke, kaže da je kao vijećnicu najviše pogađa što njihove inicijative često nailaze na nerazumijevanje.

Foto: Bljesak.info /  Irma Baralija 

''U ovih malo duže od dvije godine, koliko traje mandat novom sazivu Vijeća, u toku naših sjednica ali i u pauzama, na hodnicima, formalnim i neformalnim sastancima, znalo se desiti da netko od kolega ima neprimjeren, ponekad čak i tipični seksistički komentar na račun neke od nas vijećnica. No, ono što me sigurno najviše kao ženu i vijećnicu pogađa je nerazumijevanje nekih od veoma važnih inicijativa koje smo upućivale do sada, poput one da se moraju ubrzati rokovi u kojima se dobiju nalazi za PAPA testove. Jer znamo da su isti ključni za zdravlje žena'', kaže Baralija.

Također, kaže Baralija, podnosila je inicijativu da se izdvoje sredstva, makar i simbolična, za početak, kako bi se pomoglo ženama poduzetnicama koje pokreću ili imaju vlastite biznise.

''O tome kako su odbili da makar jednu ulicu nazovu po nekoj od zaslužnih žena iz naše historije smo već govorili više puta. Sve navedeno su samo crtice iz poražavajućih dvije godine mandata, kada govorimo o temama koje se tiču žena, njihovih prava i položaja u mostarskom društvu'', zaključila je Baralija.

Video: SREDINOM #7 | LAMIJA I VESNA UJEDINJENE U BRIZI ZA ŽENSKO ZDRAVLJE
Kopirati
Drag cursor here to close