Raste broj korisnika

Mostarske javne kuhinje: Neujedinjeni u pomoći

''Sigurno da nitko ne bi dolazio tu a da nema potrebu. I meni je teško. Evo ja sam malo mlađi čovjek i teško mi je sve to. Ljudima je teško ugoditi ali meni je dobro, sasvim mi je u redu, nemam zamjerke.''
Vijesti / Flash | 10. 03. 2022. u 14:57 M.L. | Bljesak.info
Mostarske javne kuhinje: Neujedinjeni u pomoći

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pučka kuhinja, Javna kuhinja i Udruženje građana ''Zajedno za naš grad Mostar'' - svi oni pomažu onima koji su u najvećoj potrebi.

Jasenko je korisnik Pučke kuhinje u Mostaru i uzima hranu za majku i sebe.

''Vidim ljudima kad dolaze koliko im je teško. Sigurno da nitko ne bi dolazio tu a da nema potrebu. I meni je teško. Evo ja sam malo mlađi čovjek i teško mi je sve to. Ljudima je teško ugoditi ali meni je dobro, sasvim mi je u redu, nemam zamjerke. Zadovoljan sam i vazda kažem sebi 'hvala Bogu da ovo postoji' i što bi da nema toga'', kazao je za Bljesak.info.

Alen Kajtaz iz Crvenog križa Grada Mostara, kaže da je iz dana u dan sve teže i da su najveći problem 'tiha poskupljenja'. Nedostaje sredstava za pokrivanje osnovnih namirnica za pripremu hrane, a trenutno jedan obrok košta 3,22 KM.

''Mi jos uvijek vladamo situacijom bez obzira na svu problematiku koju susrećemo, prvenstveno ova poskupljenja koja su se dogodila u proteklom periodu. Još uvijek su zamrzmuta sredstva od proračuna koji dobijemo za pripremu obroka, odnosno sredstva koja se nisu mijenjala već posljednjih par godina. Povećan broj korisnika u odnosu na pred epidedmiju. Ako bismo pravili komparaciju, od 2019. godine do danas - došlo je do značajnog broja korisnika. S 320 na 382 koliko je bilo prije par dana'', rekao je Kajtaz.

Pučka kuhinja prema riječima ravnatelja Franje Sliškovića u prosjeku priprema 165 obroka dnevno.

''Pučka kuhinja Mostar uz sve otežavajuće okolnosti uspijeva za sve korisnike pripremiti obroke i podijeliti ih. Pripremamo dva različita jela s njihovim izborom uzimanja jednog jela. Rast cijena ce nas u narednom periodu opteretiti'', objasnio je Slišković.

Iz U.G. ''Zajedno za naš grad Mostar'' objašnjavaju da dnevno pripremaju oko 90 obroka koje nose 'na kućni prag'.

''Imamo sad problem jer cijene skaču, mi vozimo sve na kućni prag a gorivo je sad oko 3 KM.
Potraznja je veća od onoga koliko mi možemo opslužiti'', rekao je Nermin Mehić iz ovog Udruženja.

Mišljenja je i da bi najbolje bilo da se sve kuhinje ujedine, napravi jedinstven registar korisnika i da djeluju zajedno.

''Daj da sjednemo mi svi skupa. Apeliram da sjednemo, a netko neće, nešto koči u ovom gradu. Zašto se koči da se sjedne i napravi spisak korisnika Pučke, Javne i naše kuhinje. Da se uzme fino i Centar za socijalni rad da sjedne, da se napravi selekcija i da se vidi kako se i što radi'', rekao je Mehić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close