Plan ima, ali...

Mostarcima nema tko reći šta u slučaju potresa

Plan zaštite i spašavanja prvotno se usvaja na držanoj, entitetskoj, županijskoj te gradskoj/općinskoj razini
Vijesti / Flash | 29. 12. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok stižu novosti u posljedicama razornog potresa u Hrvatskoj, a koji se osjetio i na širem području BiH, provjerili smo ima li Grad Mostar Plan zaštite i spašavanja u slučaju prirodne nesreće.

Plan za Grad Mostar je, potvrđeno je za Bljesak.info iz gradskog Operativnog centra civilne zaštite, usvojen 2017. godine te je na snazi do 2022. godine.

Zbog nepostojanja Gradskog vijeća, Plan je donio gradonačelnik Ljubo Bešlić i tadašnji načelnik Odjela za financije Izet Šahović. Planski dokument se donosi za razdoblje od pet godina te se očekuje kako će sljedeći Plan za dvije godine donijeti Vijeće.  

Inače, Plan zaštite i spašavanja prvotno se usvaja na držanoj, entitetskoj, županijskoj te gradskoj/općinskoj razini. U slučaju nesreće na lokalnoj razini stožer civilne zaštite preuzima upravljanje gradom kada zapovjednik stožera daje upute prema ostalim tijelima lokalne uprave sve do povjerenika stožera mjesne zajednice.

Iako gradski Plan nije dostupan za javnost, u županijskom je 2018. godine primjerice navedeno koje su lokacije Gradu namijenjene u fazi otklanjanja posljedica prirodne nesreće. Prema tom dokumentu, na području Mostara, smještaj je moguć u osnovne škole (24 objekta) - (13 objekata u gradskom području i 11 objekata u prigradskim naseljima), objekti predškolskog obrazovanja (13 objekata), srednje škole (14 objekata), Univerzitet 'Džemal Bijedić' (8 objekata fakulteta i studenski dom) i Sveučilište u Mostaru ( 11 objekata fakulteta i studentski dom).

Izvršenje Proračuna u 2020. godini - Mostarcima nepoznato što učiniti u slučaju potresa

Foto: Bljesak.info / Izvršenje Proračuna u 2020. godini

Grad Mostar, prema Proračunu za ovu godinu, osigurao je sredstva u slučaju elementarne nepogode. Kroz više stavki izdvojeno je oko pola milijuna maraka, a prema Izvršenju Proračuna u pola godine potrošeno je 125.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close