Treslo se kilometrima

Potres magnitude 6,3 pogodio Petrinju; treslo se tlo i u BiH

EMSC dalje javlja kako se potres dogodio oko 12:20 sati te da je epicantar potresa bio grad Petrinja
Vijesti / Crna Kronika | 29. 12. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potres magnitude 6.3 zatresao je Hrvatsku, izvijestio je EMSC. Ova stranica javlja kako se potres dogodio oko 12:20 sati te da je epicantar potresa bio grad Petrinja.
 
Hrvatski mediji javljaju da ima i mrtvih. Hrvatska vojska krenula je prema Petrinji, stiže najmanje 300 vojnika.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u prvoj izjavi nakon još jednog snažnog potresa magnitude oko 6,3 stupnjeva, koji je oko 12, 20 pogodio Petrinju, rekao je kako je pola grada srušeno i zatražio da se u Petrinju hitno pošalje pomoć.
 

"Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo jer imamo mrtvih i ranjenih, čuo sam i da je vrtić srušio no srećom u vrtiću nije bio djece, dok su se ih drugoga djeca uspjela spasiti", izjavio je Dumbović.
 

"Opća je panika, ljudi traže svoje", dodao je i pozvao sve koji mogu da dođu u pomoć Petrinji, posebice profesionalne vatrogasce i vojsku.
 
 
Ovako snažan potres prouzrokovao je podrhtavanje tla koje se osjetilo stotinama kilometara daleko.
 
Nakon snažnog potresa koji je potresao središnju Hrvatsku građani su izašli na ulice, u centru Zagreba urušile su se neke zgrade, a premijer Andrej Plenković najavio je da ide u Petrinju koja je najsnažnije pogođena.
 

"Uspjeli smo izvući jedno dijete, bilo je u autu, sve se urušilo, vlasnik je unutra, ali ne javlja se", rekao je jedan mladić za N1.

"Teško je, čuo sam da se i vrtić srušio, nije bilo djece u vrtiću, ne znamo jel imamo mrtvih...", govori drugi.

Podrhtavanje su osjetili u stanovnici mnogobrojnih gradova u Bosni i Hercegovini, a prve informacije govore kako su potres osjetili čak i stanovnici Beograda.

Hrvatski mediji javljaju kako se tlo treslo dobrih 20 minuta te kako su prve scene iz Petrinje dramatične, gdje ima puno ruševina.

Ovaj potres svrstan je u 9. stupanj potresa i smatra se pustošnim potresom, a opisuje se ovako: ''Oštećuje 50 % zgrada. Mnoge se zgrade ruše, a većina ih je neupotrebljiva. U tlu se javljaju velike pukotine, a na padinama klizišta i odroni.''

Podsjetimo, jučer je nekoliko snažnih potresa pogodilo Petrinju, Sisak i Zagreb.

Prema neslužbenim informacijama, u Petrinji je poginulo jedno dijete.

Navodno je na dijete pala šuta.

Majci čije je dijete poginulo pruža se pomoć, u teškom je šoku.

Kopirati
Drag cursor here to close