Gradi se

Četiri velika projekta - U kojoj su fazi radovi u Mostaru?

Konačno su vidljivi obrisi nove sportske dvorane, ulaže se u stadione Hrvatskog športskog kluba Zrinjski i Fudbalskog kluba Velež, a počela se kopati i rupa za dugo očekivani bazen.
Vijesti / Flash | 23. 02. 2024. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradu Mostaru trenutno su u tijeku četiri velika infrastrukturna projekta u vrijednosti 15 milijuna i 280 tisuća.

Konačno su vidljivi obrisi nove sportske dvorane koja se radi već više od dvadeset godina, ulaže se u stadione Hrvatskog športskog kluba Zrinjski i Fudbalskog kluba Velež, a počela se kopati i rupa za dugo očekivani bazen.

Olimpijski bazen

U rujnu 2023. godine službeno je počela izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru. Prva faza radova vrijedna je više od 10 milijuna KM i trebala bi biti završena u narednih godinu i pol.

Prva faza gradnje podrazumijeva izgradnju betonske konstrukcije, krova te izradu staklene fasade.

Izgradnjom prve faze, kako su najavili iz Grada, u međuvremenu će se napraviti tender za drugu fazu. On će značiti instalacijske radove, sve instalacije, tehnologija, elektroinstalacija – jaka i slaba struja, vodovoda i kanalizacije, zatim pročistači vode i elektronika koja prati sam bazen. Novac za drugu fazu radova tek se treba omogućiti.

FOTO: Bljesak.info / Kada je bager počeo kopati na mjestu gdje bi trebao biti budući olimpijski bazen

Radovi na sportskoj dvorani konačno su oku vidljivi. Više od 40 radnika je svakodnevno angažirano na gradilištu, a trenutno se radi na izgradnji tribina i pratećih elemenata za koje je Federalna Vlada izdvojila 3.5 milijuna KM.

Ranije je iz Gradske uprave najavljivano kako bi ova faza radova trebala biti gotova ugovorom do 1. listopada, a realno kažu po zahtjevima izvođača bit će gotovi i ranije odnosno do 1. lipnja, da bi se što prije moglo krenuti u narednu fazu posla.

Nastavak gradnje

Grad je planirao kroz tri godine dati određena proračunska sredstva, ali kad se uključi program banke. U narednim koracima će se ovom programu priključiti razne vrste donacija preko IPA fondova i kredit Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), a u perspektivi je da to uđe u program u narednim godinama u završetku čitavog objekta. Dvorana će imati oko 5000 mjesta, garaža će biti iskorištena za 550 parking mjesta, a krov bi trebao imati solarnu elektranu.

Nastavak gradnje ovisit će od novca između ostalog i kreditom razvojne banke vijeća Europe. Vrijednost investicije je prema ranijim medijskim natpisima oko 45 milijuna maraka.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Radovi na mostarskoj sportskoj dvorani iz zraka

Radovi na južnoj tribini stadiona FK Velež započeli su u studenom. Tribina koja će u konačnici biti izgrađena zadovoljit će kriterije četvrte kategorije UEFA stadiona i imat će sve potrebne sadržaje, uključujući i standardizirane svlačionice za domaći i gostujući tim.

Projektom su planirane i popratne prostorije za suce, prostorija za doping kontrolu, VAR soba, te VIP loža i VIP salon. Predviđena su i mjesta za kamere i kamermane, televizijski studio, komentatorske kabine, te prostorije za rad fotografa.

Rok za završetak radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, vrijednost betonskih (rau-bau) radova je 1,5 milijun KM s PDV-om.

Video: Predstavnici vlasti u posjeti stadionu "Rođeni"

Prva faza radova na Stadionu HŠK Zrinjski krenula je rušenjem tribine poznate pod nazivom Stajanje, prema planu na tom mjestu bi trebala biti izgrađena modernija tribina pa bi i funkcionalnost trebala biti povećana na veću razinu.

Uklanjanje tribine

HŠK Zrinjski Mostar raspisao je u studenom prethodne godine javni poziv za dostavu ponuda za uklanjanje (demoliciju) istočne tribine stadiona HŠK Zrinjski, a procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosi 280.000,00 KM bez PDV-a, a rok izvršenja radova je 60 dana nakon potpisa Ugovora s izabranim izvođačem radova. 

Projekt vrijedi ukupno 11 milijuna KM, sredstva će ''namicati koliko bude trebalo za faze koje budu pravovremene''.

Foto: Bljesak.info / Rušenje tribine

Ranije je gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao medijima kako ne ne može dati točan datum kada će se završiti, no svi navedeni objekti u ovoj dinamici su financijski osigurani i neće stajati.

Kopirati
Drag cursor here to close