Kvaliteta

FHMZ - Zrak u Mostaru nije zdrav za osjetljive skupine

Indeks kvalitete zraka u 7 sati iznosio je u Mostar 64, što je znak da zrak nije zdrav za osjetljive skupine, a na Ivan Sedlu 47, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2023. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Federalnog Hidrometeorološkog Zavoda indeks kvalitete zraka u 7 sati iznosio je u Mostar 64, što je znak da zrak nije zdrav za osjetljive skupine, a na Ivan Sedlu 47, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

Iako prema kvalifikaciji brojčana vrijednost od 64 spada u kategororiju umjereno, i označava se žutom bojom, FHMZ je naveo kako zrak na području Mostara nije zdrav za osjetljive skupine.

Kako je navedeno na stranicama Zavoda, indeks kvaliteta zraka nije opisan kao obavezna forma za izvještavanje o stanju kvaliteta zraka po važećim zakonskim propisima u našoj zemlji. Sličan je status indeksa kvaliteta zraka i u većini drugih zemalja, međutim, zbog potrebe za jednostavnijim pristupom u opisu stanja kvaliteta zraka, njegovom utjevaju na pojedine grupe stanovništva i preporuke za ponašanje stanovništva na način koji bi bio razumljiv većini stanovništva, sve veći broj institucija i organizacija koje prezentiraju rezultate monitoringa kvaliteta zraka koriste indeks kvaliteta zraka. Ne postoji univerzalna formula za prezentiranje i izračunavanje indeksa kvaliteta zraka i u mnogim zemljama su uvažene lokalne specifičnosti pri načinu računanja indeksa.

Prijedlog indeksa kvaliteta zraka je urađen od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda na osnovu stručnih iskustava iz oblasti monitoringa kvaliteta zraka u našoj zemlji, iskustava načina izrade i proračuna indeksa kvaliteta zraka drugih zemalja i institucija i na osnovu konsultacija obavljenih sa kolegama iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Obzirom da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je problem zagađenja zraka izražen u mnogim gradovima i sredinama potreba za ovakvim načinom informiranja javnosti je opravdana. Informiranje o stanju kvaliteta zraka putem indeksa ne isključuje zakonski propisane načine informiranje javnosti o stanju kvaliteta zraka.

 

Indeks

Indeks se izražava brojčanom vrijednošću, bojom i imenom kvalitativne kategorije. Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:

1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);
2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);
3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);
4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);
5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);
6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).

Kopirati
Drag cursor here to close