Kaže UN

Zbog covid mjera privremeno poboljšana kvaliteta zraka

Restrikcije povezane s covidom-19 izazvale su 2020. privremeni pad zagađenja zraka na brojnim mjestima, posebno u metropolama, zaključila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ova agencija.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 09. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ograničenja kretanja i putovanja zbog pandemije koronavirusa omogućila su spektakularno, ali privremeno poboljšanje kvalitete zraka, objavili su u petak Ujedinjeni narodi. 

Restrikcije povezane s covidom-19 izazvale su 2020. privremeni pad zagađenja zraka na brojnim mjestima, posebno u metropolama, zaključila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ova agencija.

Međutim, ta su ograničenja istovremeno izazvala porast određenih zagađivača opasnih po zdravlje čiji je utjecaj na klimatske promjene teško odrediti.

"Covid-19 je bio neočekivani eksperiment s kvalitetom zraka", koji je omogućio "lokalna privremena poboljšanja", priopćio je Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a, prenosi Hina.

"Ali pandemija nije zamjena za trajnu i sustavnu akciju u borbi protiv glavnih zagađivača i klimatskih promjena", dodao je.

Onečišćenje zraka, osobito sitnim česticama, predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i uzrokuje smrt milijuna ljudi godišnje.

Izvješće WMO-a ističe da je u nekim gradovima koncentracija sitnih čestica pala do 40 posto tijekom karantena u proljeće 2020. u odnosu na razdoblje 2015.-2019.

Nakon ukidanja ograničenja kvaliteta zraka se ponovo pogoršala.

No, strčnjaci kažu da je situacija višeslojna. Zagađenje nastalo ljudskim aktivnostima je palo, ali 2020. su obilježile oluje pijeska i prašine te požari koji su zagadili zrak.

Smanjenje čestica u atmosferi je dobro za zdravlje, ali neka od tih smanjenja pospješuju klimatske promjene. Tijekom karantene su pale emisije stakleničkih plinova poput CO2, ali i čestica koje pomažu u hlađenju atmosfere, poput onih koje sadrže sumpor, rekla je Oksana Tarasova, direktorica Odjela za istraživanje atmosferskog okoliša u WMO- u.

"Moramo smanjiti koncentraciju čestica koje istovremeno hlade i zagrijavaju kako bi postigli uravnoteženi utjecaj na klimu", objasnila je novinarima u Ženevi.

WMO također primjećuje povećanje koncentracije ozona, plina koji u stratosferi štiti od ultraljubičastog zračenja Sunca, ali je jako opasan za zdravlje kada se nalazi blizu tla. 

To je vjerojatno posljedica smanjenja emisije dušikovog oksida iz transporta, zagađivača koji uništava ozon.

Kopirati
Drag cursor here to close