Na Partizanskom spomen-groblju

Mostar: ''U drugim zemljama bi ovaj događaj bio svjetska ceremonija''

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako se 4. srpnja, kao i svaki drugi datum za koji je povijest rekla da je u jednom periodu bio važan, ne treba zanemarivati.
Vijesti / Flash | 04. 07. 2019. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Govoreći o hrabrosti jedne grupe, obilježavanje ovakvih datuma u svijetu bi bilo poput najvećih ceremonija, za razliku od nas ovdje koji se iz političkih razloga često ne ponosimo time'', rekao je predsjednik Udruge antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić na polaganju vijenaca na Partizanskom spomen-groblju obilježilo je 78. godišnjicu donošenja odluke Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) o podizanju oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora, koji se u SFRJ obilježavao kao Dan borca.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako se 4. srpnja, kao i svaki drugi datum za koji je povijest rekla da je u jednom periodu bio važan, ne treba zanemarivati.

''Ovaj poziv koji se dogodio na današnji dan 1941. godine na kraju je rezultirao oslobađanjem zemlje od fašističkog okupatora. Bilo je tu grešaka, bilo je kasnijih odstupanja, ali ne govorimo o tome. Mi govorimo o hrabrosti jedne grupe ljudi koji su se borili i za ondašnje republike, odnosno sadašnje države, a to po našem mišljenju ne treba zanemarivati'', kazao je Đulić.

Dodao je kako brojni sinovi i kćeri Mostara, Hercegovine i cijele BiH, svih naroda i nacionalnih manjina, počivaju na Partizanskom groblju u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Polaganje vijenaca na Partizanskom spomen-groblju

Istaknuo je kako svaki rat, svaka revolucija pravi greške, ali da ima i dobrih stvari.

''Mi smo ovdje uime tih dobrih stvari, uime hrabrosti. Došli smo položiti cvijeće da kažemo kako ima nas koji u nekakvom pojedinačnom i kolektivnom sjećanju imamo i taj 4. srpnja, kojim odajemo počast i prisjećamo se svih onih koji su u tom četverogodišnjem periodu nosili pušku i borili se protiv okupatora'', kazao je Đulić.

Inače, na sjednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održanoj 4. srpnja 1941. godine u Beogradu, donesena je odluka o podizanju oružanog ustanka.

Kopirati
Drag cursor here to close