'Gašenje požara'

Mostar: Sprema se sanitarna sječa sasušenih platana

''Radi se o 'gašenju požara' da ne bi došlo do obrušavanja i stabla koja nema više nikakve nade i nisu živa, a potom bi se trebalo vaditi panjeve''
Vijesti / Flash | 18. 06. 2020. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za komunalne poslove Grada Mostara priprema projekt sanitarne sječe sasušenih-uginulih stabala platana u zaštićenoj aleji, u ulici Kneza Branimira IV – priopćeno je iz Grada Mostara.

Kako se dalje navodi, zbog rizika za sudionike prometa u pomenutoj ulici - dijelovi krošnje će se ukloniti zbog bojazni od njihovog urušavanja.

''Dva stabla će biti u potpunosti uklonjena, a na ostalim stablima će se ukolniti oboljele i suhe grane koje su inficirane oboljenjima'', navedeno je iz Gradske uprave.

Stabla koja će se podvrći mjerama sanitarne sječe inficirana su i uništena pod utjecajem lignikolnig gljiva, te predstavljaju izvor infektivnosti za sva okolna stabla i podložna su statičkom lomu.

''Radi se o 'gašenju požara' da ne bi došlo do obrušavanja i stabla koja nema više nikakve nade i nisu živa, a potom bi se trebalo vaditi panjeve'', kazao je za Bljesak.info Bojan Spasojević – magistar pejzažne arhitekture.

Spasojević naglašava i da bolest platana ima progresiju, te je sve više mehaničkih oštećenja, ali i da se ''ne može raditi konzervacijska mjera kad stalno dolazi do oštećenja''.

''Ovo je hitna intervencija jer postoji bojazan da se sve obruši na ulicu'', dodaje Spasojević za Bljesak.info.

Iz Grada pak kažu, da će prilikom izvođenja ove sanitarne sječe promet u ulici biti zaustavljen, o čemu će se javnost naknadno informirati.

Podsjećamo, Bljesak.info je ranije pisao o lošem stanju u kojem se nalazi mostarska aleja i platani, te su stručnjaci upozoravali na ''nužnost sanacije platana''.

Također, za održavanje aleje platana - kako je objavljeno u nacrtu Proračuna za 2020. godinu, stoji izdvajanje od 20 tisuća maraka, kao što je bilo i u proračunu iz 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close