Ministarstvo sigurnosti

Sječa šume uz granicu: Ne podudaraju se hrvatska i bh karta

Ministarstvo sigurnosti BiH nije upoznato i nije dobilo nikakve povratne informacije o tome šta su poduzeli Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državna komisija za granice BiH...
Vijesti / Flash | 27. 05. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić informirao Predsjedništvo BiH o problemu sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Republike Hrvatske.

Kako je priopćeno iz ministarstva, na zahtjev Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Radončić je uputio informaciju Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i sve relevantne informacije kojima raspolaže Ministarstvo u vezi problema sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Republike Hrvatske.

Konkretno, radi se o sječi šume koje vrši Republika  Hrvatska u pograničnom podruju prema BiH, lokalitet Unsko-sanski kanton, u blizini aerodrom Željava, planina Plješevica.

''Prvu informaciju o izvođenju radova uz državnu granicu između BiH i Republike Hrvatske, dostavila je Granična policija BiH 12.5.2020.godine. Granična policija reagirala je na bazi dopisa Javnog poduzeća „Unsko-sanske šume“. Prema njihovom upozorenju, Javno poduzeće „Hrvatske šume“ izvode šumske radove koji zalaze u prostor nad kojim gazduje Javno poduzeće „Unsko-sanske šume“, odnosno na teritorij Bosne i Hercegovine.  U spomenutoj informaciji, Granična policija BiH, informira Ministarstvo sigurnosti BiH da je već 8.5.2020.godine, u prostorijama Međunarodnog graničnog prijelaza Izačić, održan sastanak predstavnika navedenih pravnih subjekata i predstavnika obje granične policije'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su na sastanku uspoređene su karte, koje su u službenoj upotrebi od strane Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Federalne uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove FBiH.

''Ustanovljeno je njihovo nepodudaranje kada je u pitanju državna granica'', navodi se u priopćenju ministarstva.

Nakon toga, 12.5.2020.godine, Ministarstvo sigurnosti BiH je reagiralo i o problemima s izvođenjem radova pismeno obavijestilo nadležne institucije i tijela Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državnu komisiju za granice pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, te zatražilo da Mješovita komisija za utvrđivanje granice između BiH i RH izađe na teren i definira položaj državne granice, odnosno točnu liniju međudržavne granice.

''S tim u vezi je, aktom Granične policije BiH, predloženo da se obustave sve aktivnosti uz državnu granicu na sječi šume, sve dok Mješovita komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne izvrši identifikaciju državne granice na predmetnom lokalitetu. Dodatno, Granična policija BiH je 27.5.2020.godine, informirala Ministarstvo sigurnosti BiH da je uputila dopis Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvu policije, ali da od upućivanja tog akta (21.5.2020.godine) nije došao nikakav odgovor iz Republike Hrvatske. Vezano za spomenuti problem, Ministarstvo sigurnosti BiH nije upoznato i nije dobilo nikakve službene povratne informacije o tome šta su  poduzeli ili poduzimaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državna komisija za granice BiH, na osnovu zahtjeva koji je Ministarstvo sigurnosti BiH prema njima, kao isključivo nadležnim institucijama i tijelima, uputilo na postupanje 12.5.2020. godine'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close