27. siječanj

Mostar se prisjeća žrtva Holokausta: Na Kosači natpis ''Never again''

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj
Vijesti / Flash | 26. 01. 2023. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta mostarski Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača osvijetljen je natpisom „Never again“ u znak na dva i pol milijuna ubijenih Židova u Drugom svjetskom ratu.

Podsjetimo, 27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Foto: Bljesak.info / Mostar se prisjeća žrtva Holokausta: Na Kosači natpis „Never again“

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Foto: Bljesak.info / Mostar se prisjeća žrtva Holokausta: Na Kosači natpis „Never again“

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

U sjećanje na 6 milijuna ubijenih Židova večeras su u Mostaru osvijetljeni Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i Stari most te Zemaljski muzej u Sarajevu.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja. Ovom prigodom M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom države Izrael u BiH organizira nekoliko događaja u Mostaru. Glavni događaj je komemoracija za sve žrtve holokausta koja će biti upriličena na Židovskom groblju Mostar.

Isti dan M.T. Abraham Group, zajedno s Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Mostar predstavit će u Mostaru dvije knjige “Derviš M. Korkut: Biografija: Spasilac sarajevske Hagade” i “Muslimanske rezolucije: Bošnjački odgovori na zločine Drugog svjetskog rata u BiH”.

Tijekom cijelog tjedna M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom Izraela u BiH organizira besplatne projekcije filma “Pijanist” u kinu Cinestar Mostar.

Holokaust je bio događaj bez presedana u ljudskoj povijesti: potpuni i sustavni genocid koji je organizirala nacistička Njemačka i njeni suradnici s ciljem uništenja židovskog naroda. Primarni motiv bila je nacistička antisemitska rasistička ide ologija. Do 1945. ubijeno je gotovo šest milijuna Židova. Jedini jamac sigurnosti židovskog naroda i njegovih institucija danas je jaka država Izrael. Židovi, koji se suočavaju s opasnostima diljem svijeta, ponekad i isključivo zbog vjere, mogu računati na podršku Izraela koji će ih zaštititi. Nikad više znači nikad više, bez obzira na posljedice.

Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na holokaust nastoji se osnažiti osuda zločina holokausta i snaga koje se bore protiv rasističke mržnje, što se postiže stalnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Kopirati
Drag cursor here to close