Prosvjed "NITI JEDNA VIŠE"

FOTO | Poruka iz Mostara: Žrtve moraju biti zaštićene, a počinitelji kažnjeni!

Prosvjed je poruka vlasti da moraju biti brži u zaštiti žrtava te kažnjavanju počinitelja.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2023. u 16:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo je jedan vrlo važan prosvjed koji nije važan samo ženama nego i muškarcima. Pokušavamo skrenuti pažnju na niz femicida i na niz nasilja u obitelji koji poprima pandemijske razmjere", kazala je izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro. 

Naime, obratila se ona medijima tijekom prosvjeda pod sloganom "NITI JEDNA VIŠE" koji je u srijedu održan na Španjolskom trgu u Mostaru.

Naime, prosvjedi su održani diljem Bosne i Hercegovine kao reakcija građana na dva okrutna femicida koja su se dogodila 11. u mjesecu.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Prosvjed NITI JEDNA VIŠE u Mostaru 

Kako su istaknule organizatorice prosvjeda iz Inicijative građanki Mostara, riječ je o poruci onima na vlasti da moraju biti brži u zaštiti žrtava, kao i kažnjavanju počinitelja. 

Video: STIGME | EP. 6 | Žena koja je preživjela nasilje

"U ovoj godini što znamo iz medija u BiH je bilo pet femicida i pet pokušaja femicida, a sami broj femicida u BiH zaista ne znamo. Kreće se od 70 pa nadalje i to samo znamo iz medija i samo s tim raspolažemo zato što policija, Agencija za statistiku i sve druge službe vode različite baze podataka. Mi danas u BiH jedinstveno šaljemo poruku, a u okviru 16 dana aktivizma ćemo naše zahtjeve koji se odnose na policiju, tužiteljstvo te na zakonodavnu i izvršnu vlast predati u Parlament Federacije BiH i NSRS", navela je aktivistica Aldijana Trbonja Tule. 

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Prosvjed NITI JEDNA VIŠE u Mostaru 

Osvrnuli su se oni i na odaziv građana koji je u Mostaru bio neočekivano mal. 

"Odaziv građana je ovakav kakav jest i značajno je da smo mi na ovom mjestu i da šaljemo jedinstvenu poruku s jedinstvenim zahtjevima i da zajedno radimo pritisak kako na institucije koje pomažu žrtvama, institucije koje kažnjavaju počinitelje i na izvršnu i zakonodavnu vlast da promijene zakone", poručila je Trbonja Tule.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Prosvjed NITI JEDNA VIŠE u Mostaru 

Zahtjevi prosvjeda protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Prosvjed NITI JEDNA VIŠE u Mostaru 

Zašto prosvjedi?

  1. Zato što je 48% žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje.
  2. Zato što se u 84% slučajeva nasilje u obitelji i intimnim vezama nikada ne prijavi.
  3. Zato što oko 70% istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužiteljstvima bude obustavljeno.
  4. Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.
  5. Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su 'same krive', jer imaju 'dug jezik', jer im je 'dekolte previše otvoren', jer se 'prave pametne', jer su 'izabrale pogrešnog čo'eka', 'tko im je kriv'!

One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve "druge" smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno.

KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.

Stoga, TRAŽIMO hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prešutno odobravaju.

Svaki naredni slučaj femicida je ODGOVORNOST cijelog društva, navedeno je ranije iz Ženske Mreže. 

Kopirati
Drag cursor here to close