novo poglavlje

Mostar: Jesmo li spremni za reformu javne uprave?

Vijesti / Flash | 05. 05. 2016. u 14:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas završen Okrugli stol o stanju i budućim aktivnostima u procesu reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini, kojeg je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirala Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Osim predsjedavajućeg Nikole Lovrinovića i članova Zajedničke komisije Fehima Škaljića, Aleksandre Pandurević, Ljilje Zovko i Saše Magazinovića, u radu Okruglog stola sudjelovali su predstavnici svih razina vlasti u BiH, predstavnici civilnog društva, kao i predstavnici Izaslanstva Europske unije (EU) i Misije OSCE-a u BiH.

Pozdravljajući sudionike Okruglog stola, predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović poručio je da u BiH postoji konsenzus svih relevantnih političkih snaga u vezi sa procesom ulaska naše zemlje u EU, te naglasio da je taj proces vlasništvo i obaveza svih institucija i svih građana naše zemlje. Prema riječima Lovrinovića, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počelo je novo poglavlje u odnosima BiH i EU, zbog čega su u narednom periodu potrebni politička jasnoća, odlučni potezi, kao i koordinirano djelovanje institucija na svim razinama vlasti kako bi potrebne reforme bile provedene, a naša zemlja ubrzala svoj europski put.

Govoreći o stanju i budućim aktivnostima u procesu reforme javne uprave u BiH, koordinator Ureda za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan upozorio je na činjenicu da se naša zemlja obavezala da će razvijati učinkovtu i odgovornu javnu upravu u BiH. Taj proces, prema riječima Ćuzulana, uključivat će izradu i provođenje transparentnih i nepristrasnih procedura odabira zaposlenih, upravljanja ljudskim potencijalima i napredovanja u službi, kao i provođenje stalnih obuka, te promociju etike u okviru javne uprave i jačanje procesa donošenja politika. Cio taj proces, zaključio je Ćuzulan, treba dovesti do učinkovitije, djelotvornije i odgovornije uprave koja bi postala sredstvo za održivi društveno – ekonomski razvoj.

Uvodna izlaganja na Okruglom stolu imali su i pomoćnica direktora Direkcije za europske integracije BiH Darija Ramljak, pomoćnica ministra pravde BiH Fazila Musić, koordinatorke za reformu javne uprave Republike Srpske i Federacije BiH Stojanka Ćulibrk i Mirsada Jahić, kao i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije Šerif Špago.

Sudionike Okruglog stola pozdravili su i zamjenik šefa Misije OSCEa u BiH Alexander Chuplygin, koji je pohvalio rad Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH, i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Sljedeći okrugli stol u nizu ovakvih skupova o obavezama i izazovima u procesu europskih integracija nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podnošenja aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u EU bit će održan krajem lipnja ove godine u Vitezu, a bit će posvećen borbi protiv kriminala i korupcije, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close