Izlazak na izbore

Mogu li mladi ljudi napraviti promjene?

Lejla Bašić, predsjednica je Vijeća mladih Grada Tuzle. Smatra da se mlade u Bosni i Hercegovini više sputava nego potiče da na izborima naprave promjene.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2022. u 07:00 Bljesak.info
Hoće li mladi izaći na izbore?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliže se izbori, a u Bosni i Hercegovini ne postoje egzaktni podaci o izlaznosti mladih na izbore. Mladi su izgubili povjerenje u izborne procese, uglavnom traže način da odu iz ove zemlje.

Oni koji kroz nevladin sektor pokušavaju nešto napraviti, obično nailaze na prepreke. Zašto je to tako, više u prilogu BHRT-a

Lejla Bašić, predsjednica je Vijeća mladih Grada Tuzle. Smatra da se mlade u Bosni i Hercegovini više sputava nego potiče da na izborima naprave promjene.

''Dosta mladih smatra da kada bi se svi mladi ujedinili i odlučili za jednu osobu, da bi ta osoba pobijedila. Međutim, ne pronalaze tu osobu. Izgleda nam treba stvarno neka osoba koja će da izađe iz ovog bh mentaliteta, jer mladima stalno govore de sačekaj još malo, mlad si, nemoj sad. A zapravo je sad naše vrijeme'', kazala je Bašić.

Mladi koji su okupljeni u jednu od najvećih omladinskih organizacija u BiH, Omladinski resursni centar Tuzla uglavnom će izaći na izbore, jer i kroz omladinski aktivizam sve čine da ovaj prostor učine boljim mjestom za življenje. Slobodan Blagovčanin priča da je s druge strane ipak više onih mladih koji će izbore zaobići.

''Ja jako često osuđujem naš nakaradan obrazovni sustav koji nas nije obrazovao za demokraciju, koji nas nije obrazovao za participaciju, ne samo mladih već generalno građanstva. Još je dosta tu stvari, mnogim mladima se zgadila politika. Slobodno smijem da kažem zgadila jer oni ne žele da razgovaraju s vama, čak što više ponose se time što ne izlaze na izbore'', objašnjava Blagovčanin.

Kopirati
Drag cursor here to close