Inicijativa Vlade FBiH

Ukidanje PDV-a na prirodni plin: Predizborni trik ili mogućnost?

"Mi smo uputili gore zahtjev da se oslobode PDV-a, kao korisnici sredstava od PDV-a nama to ne predstavlja neki prihod, možemo ga se osloboditi, tako da građani Sarajeva, Visokog i neki gospodarstvenici dobiju taj bonitet", naglasio je Novalić.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 08. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu za privremeno ukidanje PDV-a za isporuke prirodnog plina kako bi se ublažio udar na džepove građana. Od ruske invazije na Ukrajinu, plin je poskupio za gotovo 60 posto. Dio političara smatra da je potez Federalne vlade dio predizborne kampanje te da sadašnji saziv državnog parlamenta o njemu neće raspravljati.

Vlada Federacije BiH zatražila je od Savjeta ministara BiH da se na pola godine ukine plaćanje PDV-a za isporuke prirodnog plina. Kako ističe premijer Federacije BiH Fadil Novalić, cilj je ublažavanje posljedica rasta cijena ovog energenta na potrošače, piše BHRT

"Mi smo uputili gore zahtjev da se oslobode PDV-a, kao korisnici sredstava od PDV-a nama to ne predstavlja neki prihod, možemo ga se osloboditi, tako da građani Sarajeva, Visokog i neki gospodarstvenici dobiju taj bonitet", naglasio je Novalić.

Pokušali smo dobiti mišljenje parlamentaraca iz vladajuće koalicije o ovoj inicijativi, no nesčužbeno su nam rekli da ne žele komentirati dok ne bude službeno upućena u proceduru. Opozicija jasna - subvencije bi imale veći efekt.

Video: Vlada FBiH uputila inicijativu za privremeno ukidanje PDV-a za isporuke prirodnog gasa

"Prvo, to neće doći do Parlamenta u ovom sazivu, uvjeren sam ali ako je Vlada Federacije imala namjeru da olakša ljudima u Bosni i Hercegovini onda je puno lakše bilo da kažu da će oni subvencionirati taj iznos i da će platiti tih 17 posto", naglasio je zastupnik SDP-a u PD PSBiH Saša Magazinović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković tvrdi da je inicijativa dio predizborne kampanje.

"Republika Srpska, u ovom trenutku zahvaljujući opstrukcijama iz Sarajeva troši 10 puta manje količine tog istog plina koji koristi Federacija. Oni sad kad su vidjeli da treba da naprave nešto predizborno u federalnom Sarajevu pojavljuju se s takvom inicijativom. Prema tome, polako, ja ću razgovarati", poručuje Višković.

Predizborni trik ili ne, istina je da u samo u odnosu na kraj prošle godine građani plaćaju 60 posto više cijenu plina. Iz Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kažu da nisu dobili inicijativu Vlade FBIH te da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti o rokovima i vremenu u kome ona može biti razmatrana. Upućeni kažu da je nemoguće predviđati dalje kretanje cijena gasa, jer su cijene ovog energenta, kao i naftnih derivata uvjetovane geopolitičkom situacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close