Korupcija naša svagdašnja

Mjerenja od 2015.: BiH bez ikakvog napretka

Srbija i Albanija su jedine države u regiji koje su nižeplasirane od BiH na ovogodišnjem Indeksu vladavine prava. Od 142 zemlje svijeta, BiH je pala na 75. mjesto.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2023. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema svjetskom Indeksu vladavine prava, Bosna i Hercegovina je ostvarila svoj najlošiji rezultat u zadnjih osam godina, bez ikakvog napretka u dostupnosti osnovnih prava i korupcije.

 75. mjesto.

Bosna i Hercegovina od 2015. godine, otkada se vrši istraživanje vladavine prava širom svijeta, bilježi kontinuirani pad i nalazi se znatno ispod pojedinih zemalja u regiji. Srbija i Albanija su jedine države u regiji koje su nižeplasirane od BiH na ovogodišnjem Indeksu vladavine prava. Od 142 zemlje svijeta, BiH je pala na 75. mjesto.

“U odnosu na prošlu godinu, Bosna i Hercegovina nije uspjela da ostvari napredak niti u jednoj od praćenih oblasti, te je najznačajniji pad zabilježila u indikatoru koji mjeri dostupnost osnovnih prava”, navodi Tranparency International koji je objavio Indeks.

Za ovaj rezultat najznačajnija je ocjena zaštite i garancije slobode izražavanja i mišljenja, po kojoj se BiH nalazi na 108. poziciji u svijetu, a čemu su doprinijeli napori vlasti na svim razinama da uguše svaki vid kritike – bilo kroz izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizirala kleveta, ili novog zakona o “agentima stranog utjecaja“, ali i pokušaji nadležnih u Kantonu Sarajevo da ograniče slobodu govora i uvedu cenzuru pod izgovorom borbe protiv takozvanih “lažnih vijesti“.

“Oblast koja je i dalje najlošije ocijenjena u BiH je prisustvo korupcije, pri čemu su uvjerljivo najlošije ocijenjeni parametri koji mjere u kom stupnju dužnosnici zloupotrebljavaju poziciju zbog ostvarenja osobnih interesa. BiH je, u odnosu na prošlu godinu, nazadovala i u oblasti pravosuđa i uspostavljanja efikasnih mehanizama za ograničenje vladinih ovlasti”, objavio je Transparency.

Istraživanje u kom su, pored građana, sudjelovali pravnici i stručnjaci iz različitih oblasti, još jednom potvrđuje nalaze sličnih relevantnih međunarodnih istraživanja, kao što je Indeks percepcije korupcije, izvještaji Freedom House-a i Svjetske banke – da BiH, ne samo da nije ostvarila nikakav napredak, već bilježi vrlo izražen pad u rezultatima borbe protiv korupcije.

Osam indikatora

U rujnu ove godine Detektor je objavio TV emisiju koja govori o tri ključna problema u procesuiranju korupcije kroz indeks pravosuđa.

Osim istraživanja međunarodnih organizacija, izvještaji Transparency Internationala BiH govore u prilog tome da je stupanj transparentnosti javnih institucija nedovoljan, da se korupcija – naročito visoke razine– ne procesuira, kao i da nositelji najviših pravosudnih funkcija ne snose skoro pa nikakve značajne posljedice za propuste u svom radu.

Kako se navodi, Indeks vladavine prava Svjetskog projekta pravde mjeri se kroz osam indikatora – ograničenja vladinih ovlaštenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlasti, dostupnost osnovnih prava, red i sigurnost, sprovođenje zakona, građansko-pravni sustav i krivičnopravni sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close