Rasprava u Parlamentu

Prosvjed policajaca ispred Federalnog parlamenta: Želimo da nam se zaštite prava

Mirni prosvjed policajaca ispred sjedišta Federalnog parlamenta
Vijesti / Flash | 21. 11. 2017. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od stotinu policajaca okupilo se na mirni prosvjed ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu, nezadovoljnih prijedlogom novog federalnog zakona o mirovinskom   i invalidskom osiguranju, najavljenom kao prva točka dnevnog reda za današnju izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma.

Umanjenje 15 posto prihvatljivo

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je novinarima da bi predloženi zakon, u slučaju da ga usvoji Parlament, umanjio mirovine policajcima za 25 do 30 posto. Njima bi, dodao je, bilo prihvatljivo umanjenje za deset do 15 posto, ali ne i više.

Stoga su pripremili amandman na ponuđeni zakon, koji bi propisao posebne uvjete za umirovljenje policijskih službenika. Očekuju da će ga odobriti Zastupnički dom.

''Prosvjedi će trajati do epiloga prve točke dnevnog reda'', najavio je Hadžiabdić i naglasio da su sudionici prosvjeda iz svih policijskih službi i agencija za provođenje zakona, koji ostvaruju prava u Federaciji BiH.

Također je rekao da policajci razumiju stav Saveza udruženja umirovljenika u FBiH, koji se o predloženom novom zakonu o MIO izjasnio veoma pozitivno.

''Međutim, policajci samo žele da zaštite njihova prava'', dodao je Hadžiabdić.



U međuvremenu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, uoči izvanredne sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi danas trebao biti razmatran prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pozvao na ozbiljnost i izostanak svakog politikantstva kada je riječ o tom zakonu jer se nitko, kako je rekao, ne smije igrati sa sudbinom 408 tisuća umirovljenika u FBiH.

Svjesni problema umirovljenika

''Mi smo svjesni problema umirovljenika i Vlada FBiH je zaista najviše truda u ovom mandatu uložila u tvorenje jednog modernog, kvalitetnog i pravednog zakona za umirovljenike. Ovaj put smo napravili još jednu bolju varijantu i skladu s očekivanjima penzionera. Ja danas očekujem da se nitko od parlamentaraca ne igra sa sudbinom 408 tisuća umirovljenika u FBiH'', istaknuo je Novalić.

I umirovljenici su, kako je dodao, pozvali sve aktere na tom putu usvajanja zakona da se taj zakon usvoji, jer je sadašnji set zakona donio ogromnu nepravdu i velike privilegije za pojedine kategorije i s druge strane vrlo niske penzije posebno za one ljude koji su ih zarađivali u realnom sektoru.

''Nama je MIO potreban za dugoročnu financijsku održivost i ja mogu poručiti svima da, ako se danas ne usvoji zakon o PIO-u, više ne mogu kao premijer garantirati redovitost isplate i budućnost penzionog fonda u situaciji kada se povećavaju izdaci'', dodao je Novalić.  

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je za danas, a dugo najavljivani prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je prva predviđena točka dnevnog reda. Taj akt je Parlamentu predložen iz Federalne vlade po hitnom postupku.

Lex specialis

Podsjetimo, sastanak Sindikata policijskih službenika FBiH održan je u sriedu u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova s ministrom unutarnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom kako bi usuglasili stavove o odlasku u mirovinu policijskih službenika.

''Nakon sastanka u petak i u subotu ujutro, imali smo sastanak s predstavnicima Sindikata i razgovarali kako ovu situaciju premašiti. Mi smo bili spremni kao Vlada, odnosno kao nadležno ministarstvo da predložimo petogodišnji prosjek, ali u Zakonu o policijskim službenicima, kao lex specialis zakon kojim bi se tretirala ova populacija. Na sastancima su bili predstavnici MIO i Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH koji su podržali stav da se ovo pitanje rješava putem lex specialis zakona o policijskim službenicima'', kazao je Feni ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Također valja podsjetiti i da je savez umirovljenika najavio, da ukoliko se ne usvoji novi zakon o MIO, oni će izaći na ulice kao i prije dvadeset godina.


Savez udruga umirovljenika u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez županijskih udruga umirovljenika Mostar na prosvjedima 25. listopada s Vladom usuglasili minimum svojih zahtjeva te su pozvali oba doma Federalnog parlamenta da zakon podrže u parlamentarnoj proceduri.

''Ne prihvaćamo da se naše usuglašene odredbe s Vladom koje su utkane u Zakon mijenjaju na bilo koji način, a naročito je neprihvatljivo da se u Zakonu privilegira bilo koja kategorija umirovljenika'', naveli su ranije u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close