U odsustvu

Mirjana Marković osuđena na godinu dana zatvora

Pored nje osuđeni su i Živka Knežević, na 18 mjeseci, kao i Miloš Lončar
Vijesti / Flash | 27. 06. 2018. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U procesu dugom skoro 15 godina, donijeta je prva presuda protiv supruge Slobodana Miloševića. Podstrekivanje na dodjelu stana dadilji unuka Marka koštat će Mirjanu Marković, suprugu bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, godinu dana zatvora - onoga trenutka kada postane dostupna srpskom pravosuđu.

Kaznu je izrekao Viši sud u procesu koji je trajao gotovo 15 godina, a odvjetnici Mirjane Marković imaju pravo da ulože žalbu Apelacijskom sudu. Suđenje je vođeno zbog zloupotreba prilikom dodjele državnih stanova tijekom 2000. godine, prije demokratskih promjena.

U istom procesu, bivša generalna tajnica Vlade Srbije Živka Knežević osuđena je na godinu i pol dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a nekadašnji direktor DIPOS-a Miloš Lončar na godinu dana zatvora.

DIPOS je državno poduzeće koje se bavi raspolaganjem, izdavanjem i renoviranjem nekretnina u državnom vlasništvu. Prema navodima Tužiteljstva, Mirjana Marković je podstrekivala Živku Knežević da dodijeli stan Iloni Pešić, dadilji njenog unuka Marka, navodi B92.

Od početka suđenja 2003. godine, različiti dijelovi procesa odlagani su više od 50 puta - ročišta su od 2012. do 2015. godine zakazivana, ali nisu održavana, najčešće zbog nepojavljivanja svjedoka.

Inače, početak suđenja bio je zakazan za 13. ožujak 2003. godine, dan nakon ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića. Mirjana Marković ne pojavljuje se na suđenjima od samog početka, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna tjeralica.

Potpredsjednik u vladi koju je vodio Zoran Đinđić, Žarko Korać kaže za BBC da se ova presuda može posmatrati u kontekstu posljedica koje su snosili pripadnici režima Slobodana Miloševića za ono što su uradili.

On dodaje da je veoma mali broj ljudi iz režima devedesetih osuđen za konkretna kaznena djela. "Ovdje se ne radi o političkoj odgovornosti - koja je nesumnjiva, već o kaznenoj odgovornosti. Političku odgovornost ne utvrđuje sud, ali njena je nesumnjiva - od trenutka kad je osnovala vlastitu stranku", rekao je Korać. 

Pored nje osuđeni su i Živka Knežević, na 18 mjeseci, kao i Miloš Lončar, bivši direktor "Diposa", na godinu dana zatvora, kojima se na teret stavlja zloupotreba položaja prilikom dodjeljivanja stanova u vlasništvu Republike Srbije tijekom 2000. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close