Posjet Saudijskoj Arabiji

Ministrica Turković se nada da BiH ulazi u Organizaciju islamskih zemalja

Tijekom sastanka s glavnim tajnikom OIC-a Yousefom bin Ahmed Al-Othaimeenom izrazila je nadu da će naša zemlja, koja trenutno ima status promatrača, biti u prilici da postane punopravna članica OIC-a.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2021. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Posjet ministrice Bisere Turković Saudijskoj Arabiji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, tijekom posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u Džedi je održala odvojene sastanke s predstavnicima OIC-a, IDB-a i Poslovnog vijeća KSA-BiH.

Ministrica Turković je razgovarala s glavnim tajnikom Organizacije islamske suradnje (OIC) Yousefom bin Ahmed Al-Othaimeenom. Izrazila je nadu da će naša zemlja, koja trenutno ima status promatrača, biti u prilici da postane punopravna članica OIC-a.

Tokom susreta je razgovarano i o nabavci vakcina i migrantskoj krizi u BiH. Dogovoreno je da će OIC, u skladu sa svojim mogućnostima, dati doprinos kada je u pitanju rješavanje migrantske krize. Razgovarano i o drugim aktivnostima, čiji je cilj snažnije predstavljanje BiH i situacije u našoj zemlji u OIC-u. 

Ministrica je informirana da Bosna i Hercegovina, iako nije punopravna članica OIC-a, može aplicirati za projekte Fonda solidarnosti, koji se nalazi u okviru OIC-a.

Na sastanku s predsjednikom Islamske razvojne banke Bandarom Hajjarom je istaknuto da je važno da BiH bude članica OIC-a, a samim time i Islamske razvojne banke, čime bi ostvarili pristup fondovima i kreditima, što do sada nije bio slučaj.

Naglašeno je da, iako naša zemlja nije punopravna članica, IDB će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu kroz projekte, prije svega BBI banke, Sarajevo biznis foruma i Halal foruma.

Savjetnica predsjednika IDB-a Hayat Sindi je prezentirala projekte koje IDB radi u BiH, a čiji je cilj promocija talenata i inovativnih ideja, te osnaživanje žena i mladih. Pohvalila je bh. potencijale u IT sektoru, te iskazala interes za nastavak suradnje s Veleposlanstvom BiH.

Ministrica Turković se sastala i s kopredsjedavajućim Poslovnog vijeća KSA-BiH Khalidom A. Othmanom i predstavnikom Vijeća saudijskih komora Samijem M. Abdulghanijem.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da postoji dosta potencijala za suradnju. Gospodarstvenici su naglasili da je potrebno ukloniti barijere koje otežavaju investiranje u našoj zemlji, te olakšati procedure i pojednostaviti zakonska rješenja u ovoj oblasti.

Na sastanku se također govorilo i o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje, a ministrica Turković je predstavila oblasti i industrije u Bosni i Hercegovini, koje posjeduju veliki potencijal za investiranje, ali i za plasman proizvoda na tržište Saudijske Arabije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close