Sastanak

Ministar s umirovljenicima - Je li moguće značajnije povećanje mirovina?

Razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje mirovina, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća umirovljenika, te izmjenama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas sastanak s predstavnicima umirovljenika iz Sarajeva i Mostara na kojem je razgovarano o unapređenju statusa umirovljenika i kvaliteta života te važne populacije.

Između ostalog, razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje mirovina, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća umirovljenika, te izmjenama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina.

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima te je po pitanju povećanja mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka s kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

Po pitanju zahtjeva za izmjenu Zakona o MIO, u dijelu nove formule za usklađivanje, odnosno povećanje mirovina, zaključeno je da nije u potpunosti primjenjiv u traženom obliku, te je dogovoreno da Ministarstvo u sljedećih dvadeset dana pripremi prezentaciju ovog segmenta sa pregledom uporednog zakonodavstva zemalja regije i EU zemalja, a da se nakon toga zajednički formuliraju eventualne izmjene navedenog propisa.

Ministar Delić podržao je prijedlog Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao zvaničnog tijela za zagovaranje prava umirovljenika pred vlastima u kom smislu je dogovoreno da se za Vladu Federacije pripremi odgovarajuća informacija s prijedlogom zaključaka, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close