Poziv da se uključi javnost

Ministar Delić - Građani, doprinesite unaprjeđenju zakona socijalnih usluga

Delić je naglasio da je Zakon pripreman s pažnjom, te kroz osluškivanje potreba potencijalnih korisnika i mišljenja stručne javnosti.
Vijesti / Flash | 13. 11. 2023. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je u formi prednacrta zakon o socijalnim uslugama koji je u elektronskom obliku objavljen na web stranici Ministarstva zajedno s Obrascem za dostavljanje komentara i prijedloga na predloženi propis na tekst tog zakona.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozvao je javnost da svojim prijedlozima doprinese unapređenju zakonskih rješenja kojima se uređuje oblast socijalnih usluga u Federaciji BiH.

Imajući u vdu ustavne nadležnosti u oblasti socijalne politike, zakon je danas poslan i resornim kantonalnim ministarstvima s ciljem pribavljanja njihovih mišljenja na predložena zakonska rješenja.

Osim navedenog, obavijest o početku javnih konsultacija bit će dostavljena i Savezu općina i gradova Federacije BiH, kao i centrima za socijalni rad, odnosno općinskim službama socijalne zaštite s ciljem prikupljanja njihovih prijedloga za eventualno normativno poboljšanje Zakona prije njegovog upućivanja u redovnu proceduru usvajanja.

Delić je naglasio da je Zakon pripreman s pažnjom, te kroz osluškivanje potreba potencijalnih korisnika i mišljenja stručne javnosti.

''Zakon o socijalnim uslugama, čini mi se, jedan je od dugoočekivanih zakona i nama je zadovoljstvo što tekst ovog zakona konačno možemo podijeliti sa zainteresiranom javnošću. Zakon je pripreman s velikom pažnjom i na njegovoj pripremi sudjelovala je i stručna javnost, zbog čega vjerujemo da će ovo biti inovativno zakonsko rješenje kojim će se napraviti značajni iskoraci u pogledu podrške ranjivim skupinama i pojedincima, te unaprijediti reformski procesi u oblasti socijalne zaštite'' - kazao je Delić.

Zakonom se nastoji urediti sistem pružanja socijalnih usluga i to u velikom spektru usluga.

Zakonom se uređuju, pojasnio je ministar Delić, pojam i sadržaj socijalnih usluga, značenje pojedinih izraza, korisnici socijalnih usluga, načela socijalne brige pri pružanju i korištenju socijalnih usluga, socijalne usluge, osiguranje socijalnih usluga i metodologija za utvrđivanje cijena usluga, nadležnosti i postupak za ostvarivanje prava na socijalne usluge, pružatelji socijalnih usluga, uvjeti za pružanje socijalnih usluga i licenciranje pružatelja socijalnih usluga, povjerljive informacije i registri, finanscranje, nadzor i druga pitanja od značaja za pružanje i ostvarivanje prava na socijalne usluge u FBiH i to je prvo zakonsko rješenje kojim će se urediti ova oblast socijalne zaštite.

Osnovni cilj Zakona o socijalnim uslugama je uređenje oblasti, određivanje i uređivanje kvalitetnih okvira u kojima će se pružati i koristiti socijalne usluge na nivou Federacije, te uspostavljanje stabilnog i održivog sistema socijalne zaštite koji će dati rješenja za različite potrebe djece, starih, osoba sa invaliditetom, beskućnika, žrtava obiteljskog i drugih oblika nasilja, ovisnika i drugih osoba u stanju socijalne potrebe, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zakon sa obrascem za podnošenje komentara i prijedloga dostupan je na web stranici Ministarstva na linku.

Komentare i prijedloge moguće je dati i online popunjavanjem google forme na linku.

Kopirati
Drag cursor here to close