Nasilje

Ministar Delić posjetio sigurnu kuću u Mostaru: Raste broj zahtjeva za smještaj

Sigurna kuća u Mostaru, kao i sve ostale sigurne kuće na prostoru Federacije nemaju riješeno stabilno i dugoročno financiranje i zavise od volje i odluka predstavnika vlasti...
Vijesti / Flash | 31. 08. 2023. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu posjeta svim ustanovama i organizacijama koje pružaju usluge socijalne brige u Federaciji BiH federalni ministar Adnan Delić posjetio je sigurnu kuću u Mostaru.

Tijekom posjeta ministar Delić je razgovarao s osnivačicom „BH žena“ i prvom direktoricom ove sigurne kuće, te sadašnjom direktoricom i njihovim suradnicama o stanju u društvu i problemima sa kojima se susreću kod zbrinjavanja i rada sa žrtvama obiteljskog nasilja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Nasilje u porastu

Predstavnice sigurne kuće istaknule su da je obiteljsko nasilje u porastu, te da ova sigurna kuća bilježi porast zahtjeva za smještaj i podršku ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja, kao i da je takvih zahtjeva u prvoj polovici ove godine bilo više nego u čitavoj prošloj.

Sigurna kuća u Mostaru, kao i sve ostale sigurne kuće na prostoru Federacije nemaju riješeno stabilno i dugoročno financiranje i zavise od volje i odluka predstavnika vlasti, od općinskih do državnih, istaknuli su iz Ministarstva.

- To je problem koji se mora riješiti kako bi sigurne kuće nastavile pružati usluge sve većem broju žrtava nasilja, ne samo obiteljskog, nego i žrtvama trgovine ljudima, a sve češće sigurne kuće su utočište i djeci žrtvama organiziranog prosjačenja. U principu, sigurne kuće rade posao državnih institucija, a pri tome država nema definiran model financiranja usluga koje isporučuju sigurne kuće. Svi mi, od općinskih do federalnih razina vlasti, dužni smo osigurati sigurno i stabilno financiranje sigurnih kuća jer one rade naš posao, zbrinjavaju one kategorije za koje smo mi odgovorni - kazao je ministar Delić.

Povećan transfer

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike također navode da je sigurna kuća u Mostaru ove godine, uz vlastito lobiranje i zalaganje, a u suradnji s udruženim vijećnicama Grada Mostara i uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike osigurala minimalna sredstva za opstanak i plaće uposlenica, a iduće godine, kako je kazao ministar, sigurne kuće imat će osiguran i povećan transfer iz proračuna ovog ministarstva.

- To je prvi korak, a svakako donošenjem Zakona o socijalnim uslugama riješit ćemo ovaj problem i osigurati stabilno i sigurno financiranje sigurnih kuća s federalne razine, a svakako ćemo se zalagati i da sve ostale razine vlasti preuzmu svoj dio odgovornosti - zaključio je ministar Delić.

Za dugoročnu stabilnost rada i podršku ženama u sigurnim kućama neophodno je riješiti problem zadržavanja stručnih kadrova što je istaknuto kao problem svih sigurnih kuća na prostoru Federacije, a ministar Delić je istaknuo da će zajedno s predstavnicama sigurnih kuća raditi na pronalaženju rješenja, dodavši da je podrška Ministarstva neupitna, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close