Red Nikole Šubića Zrinskog

Milanović odlikovao brigadu HVO-a iz Bosanskog Broda

Brigada je utemeljena 3. ožujka 1992. kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a.
Vijesti / Flash | 03. 03. 2024. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Slavonskom Brodu obilježena je 32. obljetnica osnivanja 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane koju je tim povodom predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog, prenosi Hina.

Odlikovanje za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu uručio je predstavnicima brigade izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Marijan Mareković, na svečanosti održanoj u Bukovlju nedaleko od Slavonskog Broda.

U ime brigade odlikovanje su preuzeli predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Ivo Đogaš i tajnik Luka Garić, izvijestio je Ured predsjednika.

U oči svečanosti, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga odao je počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Slavonskom Brodu.

Brigada je utemeljena 3. ožujka 1992. kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a.

Osnovana je na području bosanske Posavine i branila je Bosanski Brod i okolicu od napada vojske bosanskih Srba. Njezini pripadnici borili su se na jednom od najtežih bojišta u BiH, o čemu svjedoči i broj poginulih i ranjenih; od 4955 pripadnika brigade, poginulo ih je 436, a ranjeno više od 1400, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close