Služba za poslove sa strancima

Migrantska kriza će eskalirati

Direktor Službe za poslove sa strancima rekao je kako BiH nema više smještajnih kapaciteta…
Vijesti / Flash | 15. 06. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH se trenutno nalazi oko 7.000 migranata, od kojih je 6.000 smješteno u privremene prihvatne centre'', izjavio je za Dnevni avaz direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i upozorio da će migrantska kriza eskalirati nakon epidemije virusa korona i popuštanja mjera.

"Vidim da su centri u Srbiji, gdje je bilo 9.000 migranata, napola ispražnjeni. Najviše zabrinjava njihovo kretanje prema BiH. Nemamo više smještajnih kapaciteta", upozorio je Ujić, prenosi Srna.

Rekao je kako smatra da je veliki problem i odlazak Fahrudina Radončića s dužnosti ministra sigurnosti u Vijeću ministara, jer su u ovoj službi podržali njegove stavove u vezi s rješavanjem problema migrantske krize.

Odlaskom Radončića, napominje Ujić, bit će teško rješavati problem migrantske krize i dodaje da su bili suglasni s njim da ne treba BiH, po broju stanovnika i njenoj financijskoj i ekonomskoj razvijenosti, imati više prihvatnih centara i ilegalnih migranata.

Rekao je kako Služba otežano obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

"Uspijevamo registrirati sve migrante koje sigurnosne agencije dovedu do Službe. Moram priznati da najveći broj migranata samoinicijativno dolazi ispred terenskih ureda da se prijavi. Mi ih uspijevamo biometrijski obraditi i te podatke razmijeniti sa sigurnosnim agencijama", istaknuo je Ujić.

Komentirajući situaciju da su migranti proteklih dana glavne vijesti crnih kronika, Ujić kaže da je riječ o napadima na imovinu, lakšim i težim krivičnim djelima.

Kopirati
Drag cursor here to close