Napuštaju kamp Lipa

Hitno naći ljudsko rješenje - 1.500 migranata pod vedrim nebom

Na međunarodni dan migranata zatvara se kamp Lipa
Vijesti / Flash | 18. 12. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podjelom posljednjeg doručka i vreća za spavanje kamp “Lipa” kod Bihaća danas će biti zatvoren, kako je ranije i najavljivano iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). To znači da će pod vedrim nebom ostati oko 1.500 migranata.

Za osam mjeseci, koliko je kamp postojao, bh. vlasti nisu ni pokušale donijeti odluke kako bi se barem ova zima mirno dočekala, a ni u posljednjem trenutku Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus o “Lipi” ili lokaciji na koju bi migranti bili izmješteni.

Agregati u “Lipi” danas su radili, a obroke su dijelili aktivisti Crvenog križa. Husein Kličić, predsjednik Društva Crvenog križa BiH i CK USK, poziva da se Međunarodni dan migranata, 18. prosinac, obilježi rješenjem za “Lipu”, ali od toga očigledno više nema ništa.

''Očekujemo da organi države i Kantona razgovaraju o “Lipi”. Pozivam na razum, da se pokuša pronaći ljudsko rješenje '', apelirao je danas Kličić.

S obzirom na to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) u srijedu 16. prosinca, nije donijelo odluku da ovaj kamp proglasi prihvatnim centrom, te da odredi drugu lokaciju za izmještanje migranata dok se kamp ’Lipa’ ne prilagodi svrsi, migranti bi, povlačenjem osoblja IOM-a mogli završiti na ulici.

“IOM nastavlja s aktivnostima demontaže postojećih šatorskih kapaciteta, zadržani su samo esencijalni, a to su smještajni šatori i restoran, koje planiramo sutra razmontirati i ukinuti sve servise koji funkcioniraju u kampu’’, izjavila je jučer za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nataša Omerović, upraviteljica kampa ’Lipa’.

U kampu je trenutno smješteno 1.275 korisnika, no taj broj se svakodnevno mijenjao, rekla je za RSE Omerović.

‘’Korisnici su i dalje u pokretu, dnevno stotinu novih dođe, stotinu izađe i krenu put Europe. Što će biti s njima? Mi računamo na najgori scenarij, a to je ispraćanje iz kampa ove grupe od 1.275, bez iznalaženja drugog rješenja, ali smo spremni za onu bolju varijantu a to je da im se nađe neki prikladan smještaj dostojan ljudskog bića“, dodala je ona.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća izjavio je za RSE da je do sada bilo dovoljno vremena da se kamp ‘Lipa‘ pripremi za zimu, da se stvore bolji uvjeti, no to se nije dogodilo.

''Sad smo došli u situaciju da to nije spremno, fakturira se nama i mi se proglašavamo krivim za ovu situaciju i na taj se način vrši pritisak da migranti dođu ponovo u 'Biru'. To ne dolazi u obzir, mi ni pod koju cijenu nećemo dozvoliti da migranti dođu u 'Biru'. To bi bio udar na Bihać i to nećemo dozvoliti“, kazao je Fazlić za RSE.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je u srijedu 16. prosinca na okruglom stolu posvećenom rješavanju migrantske krize da je plan Ministarstva da se migranti iz 'Lipe' privremeno smjeste u bivši migrantski kamp 'Bira'.

Prihvatni kamp 'Bira', vlasti Unsko sanskog kantona ispraznile su početkom rujna. Improvizirani kamp 'Lipa', napravljen je, sredstvima USAID-a i Europske Unije u travnju, kao brzi odgovor na COVID-19, kako bi svi migranti i izbjeglice bili sklonjeni s ulica.

''Bira je u ovom trenutku potpuno prazna, a osoblje je i dalje u kampu bez obzira na to što nema migranata. Prijedlog o kojem treba da odluči Vijeće ministara BiH je da, dok Lipu ne pripremimo za jedan dugotrajan boravak migranata, privremeno iskoristimo kapacitete 'Bire', gdje bismo smjestili migrante na dva tri mjeseca,“ kazao je Cikotić.

Dodao je kako bi se prilagođavanjem kampa 'Lipa' stekli uvjeti za trajniji smještaj migranata.

Vijeće ministara BiH, nije postiglo konsenzus i nije donijelo takvu odluku na sjednici održanoj u srijedu 16. prosinca.
Kopirati
Drag cursor here to close