Nastavak suđenja

Mektić i ostali: Uloženo 15-ak materijalnih dokaza

''Ja nisam dobijao nikakvu naknadu. Moja se čitava plaća računala kao kontribucija'', rekao je Garaplija.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2021. u 18:39 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Dragan Mektić

Suđenje bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom provođenja projekta koji je financirala Europska unija (EU) okončano je izvođenjem dokaza Obrana, a završne riječi zakazane su za 3. veljače.

U nastavku suđenja svjedočio je optuženi Edin Garaplija, koji je kazao da nije direktor Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA i da nije od zaposlenih tražio da vraćaju honorare u tvrtku.

Garaplija je rekao da je kupio INZA-u 2007. godine, a da su se 2012. pojavili strateški partneri i da je osnovana INZA lab, koja je nastavila da posluje kao grupacija. Kazao je da je u vrijeme iz optužnice direktor bio Admir Tatarin.

On je naveo da je u projektu prekogranične saradnje bio angažiran kao tehnički konsultant. Kazao je da su dio projekta financirali partneri i da on nije dobijao novac za svoj dio posla.

Bez naknade

''Ja nisam dobijao nikakvu naknadu. Moja se čitava plaća računala kao kontribucija'', rekao je Garaplija.

On je naveo da je taj projekt, čija je vrijednost bila 150.000 eura, bio prvi međunarodni u kojem su sudjelovali na poziv partnera iz Crne Gore i da je zahvaljujući njegovoj uspješnoj realizaciji EU nastavila da financira druge projekte za civilnu zaštitu sa mnogo većim sredstvima.

''Odgovorno tvrdim da nikome nisam tražio ni uzimao novac'', kazao je optuženi, osvrćući se na tvrdnje nekih svjedoka da su po njegovom nalogu vraćali većinu honorara koje su dobijali po osnovu angažmana na projektu.

Garaplija je naveo da su uspjeli da uštede 10.000 eura i da su naknadno tražili da se nabave čizme za vatrogasce, ali da EU to nije odobrila. Novac je, kako je dodao, vraćen EU. Istaknuo je da u projektu ništa neregularno nije rađeno.

''Išli smo od slova do slova po aplikaciji, pod strogom kontrolom EU'', kazao je optuženi.

Rekao je da nikakav novac nije dijelio sa Agićem, a na pitanja Mektića je odgovorio: ''Da sam htio tebe optužiti, ja sad ne bih bio ovdje''.

Tužiteljica Vedrana Mijović je negirala ovo što je kazao Garaplija. Garaplija je rekao da je tijekom ispitivanja bila prisutna tužiteljica, njegov odvjetnik i inspektor. Mijović je rekla da zbog ovakvih iznošenja neistina neće postavljati pitanja Garapliji.

Garaplija i Mektić su optuženi sa Igorom Golijaninom i Samirom Agićem za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je EU financirala od 2015. do 2017. godine. Golijanin je optužen u svojstvu bivšeg šefa Mektićevog ureda, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Na poziv Garaplijine Odbrane saslušan je Zdravko Ćeranić, koji je ispričao kako je radio u financijskoj inspekciji i policiji. Rekao je da je nakon umirovljenja uspostavio poslovnu suradnju sa Garaplijom.

15 materijalnih dokaza

On je ispričao kako je jedne prilike odvezao profesora Todu Šećerova do policije da da izjavu. Kazao je da je Šećerov izašao poslije dva do tri sata i da je bio uzrujan, te da mu se žalio kako je čekao i kako mu je bilo neprijatno prilikom ispitivanja. Iskaz Šećerova Tužiteljstvo je pročitalo na ročištu održanom 1. srpnja ove godine, a tužiteljica je rekla da nema pitanja za Ćeranića, jer smatra da je njegovo svjedočenje potpuno irelevantno.

Obrane Mektića i Golijanina uložile su 15-ak materijalnih dokaza, među kojima su zahtjevi za štampanje kancelarijskog materijala, diploma i certifikata.

Obrana Agića u dokaze je uložila akt koji, prema riječima braniteljice Nine Karačić, pokazuje da je za sve aktivnosti odluke donosio projektni tim, a ne pojedinac.

Obrana Garaplije uložila je dokumentaciju o izmirenim doprinosima, kao i ugovore o radu zaposlenih koji su svjedočili u ovom predmetu, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close