Kamp u Mostaru

Salakovac za primjer: Među 20.000 otkrivenih migranata više od 500 djece

Prema podacima Službe za poslove sa strancima među više od 20.000 otkrivenih migranata evidentirano je više od 500 djece
Vijesti / Flash | 30. 10. 2018. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac posjetila je danas Unsko-sansku županiju i obišla lokacije na kojima su smješteni migranti, a u fokusu posjete bilo je pitanje zaštite prava djece kao najugroženije kategorije migranata. 

Organiziran je sastanak s lokalnim čelnicima, predstavnicima institucija i organizacija uključenih u aktivnosti vezane za povećan priliv migranata i njihov tranzit kroz BiH kada je kao gorući problem istaknuto pitanje javnog zdravlja i sigurnosno pitanje. 

Posebna zabrinutost iskazana je zbog loših uvjeta u Trnovi kampu i Borićima, odakle su izmještene sve obitelji s djecom i djeca bez pratnje. 

Prema podacima Službe za poslove sa strancima među više od 20.000 otkrivenih migranata evidentirano je više od 500 djece, dok je nedavno u bihaćkoj regiji otkriveno 66 djece bez pratnje roditelja smještenih u prihvatne centre Bira i hotel Sedra u Bihaću. 

Trenutno je više od 190 djece smješteno u Sedri i Biri te 102 u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, 19.313 migranata izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH, ali podneseno je 1.310 zahtjeva za azil među kojima 306 maloljetnika, a njih pet bez pratnje roditelja. 

Na sastancima je naglašeno kako je potrebno omogućiti dodatne smještajne kapacitete, kao i registraciju migranata kako bi se došlo do preciznijih podataka i o najugroženijim kategorijama kao što su djeca. 

Borovac je ukazala da postoji rizik da su ova djeca više od druge izložena prijetnji seksualnom iskorištavanju i trgovini ljudima, kao i drugim oblicima nasilja, izražavajući zahvalnost naročito zdravstvenim radnicima na doprinosu na terenu i pomoći koju pružaju naročito djeci migranata. 

Problematika povećanog priliva i tranzita migranata nije problem samo USŽ nego cijele BiH, a s ciljem smanjenja pritiska na bihaćku regiju oko tisuću migranata smješteno je u Salakovacu i Azilantskom centru u Delijašu, Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu, kao i bivšoj kasarni Ušivak kod Sarajeva. 

''Unsko-sanska županija nije sama u rješavanju izazova uzrokovanih prilivom migranata. Neophodno je da se uspostavi kvalitetnija suradnja u cilju jasnog artikuliranja potreba sa terena kako bi se efikasnije kreirale mjere i djelovalo sa svih razina vlasti'', stav je ministrice Borovac. 

Istaknuto je i da sistem uspostavljen u Salakovcu može služiti kao dobar model za djelovanje ostalih centara, naročito onih u koje se smještaju ugrožene kategorije poput obitelji s djecom, starih i iznemoglih osoba, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

U Salakovcu je pored uvjetnog smještaja i redovne ishrane na bazi tri obroka dnevno osigurana i primarna zdravstvena zaštita, cijepljenje 35 djece, organiziran neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika i kreiran kutak za djecu. 

Sve to je rezultat efikasne suradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice s domaćim i međunarodnim partnerima - IOM-a, UNICEF-a, UNHCR-a, Crvenog križa Grada Mostara i Federacije BiH, nevladinih organizacija BHWI i Save the Children.

Kopirati
Drag cursor here to close