Bihać

Među migrantima zabilježen hepatitis i HIV

Šuga i ušljivost i dalje se šire, a zabilježena je pojava hepatitisa i HIV pozitivnih migranata.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2018. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakodnevno novi migranti stižu autobusima, u migrantski centar u Bihaću. Šuga i ušljivost i dalje se šire, a zabilježena je pojava hepatitisa i HIV pozitivnih migranata. Prema podacima, na području USK-a nalazi se više od 3.500 migranata, javlja Federalna.ba.

Podsjećamo,  na održanoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojeno je devet zaključaka, a hitno se traži pomoć nadležnih sa državnog nivoa. Ukoliko do toga ne dođe, svi vijećnici i gradonačelnik Bihaća će prosvjedovati  ispred zgrade Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar policije USK-a Anel Ramić kaže da migrantska kriza pogađa samo Unsko-sanski kanton, a gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić traži pomoć državnih institucija.

"Kantonalni nivo nije zadužen za migracije, migracije su za cijelu državu i one trebaju biti problem države, svih policijskih agencija", ističe ministar Ramić.

Ne funkcionira država ni na polju financija. Obećanih 50.000 maraka od ministra Dragana Mektića u Crvenom križu kažu ni do danas nije uplaćeno. Ni kantonalne vlasti ne pokazuju interes za financijsku pomoć Križu, koji jedini od prvog dana brine o migrantima koji dolaze na područje Bihaća. Do sad su dobili 40.000 od Crvenog križa Federacije i BiH, te 15.000 od Islamske zajednice i Muftijstva bihaćkog. Dnevno za obroke Crveni križ izdvoji oko 5.000 maraka, dijeli se po 950 porcija, te više od 700 lunch-paketa.

"Na ovoj sjednici Vijeća sam apelirao da stanu iza Crvenog križa i da zamole više nivoe vlasti da pomognu, jer bojim se da će ovo izmaći kontroli, više nemamo snage, nemamo financijske moći da ovo održimo dalje“, kaže predsjednik Crvenog križa Grada Bihaća Abdulah Budimlić.

Više instance, premijer Federacije Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije su pozvani na današnju sjednicu. Prema njima i danas iz Krajine ide glasna poruka: "Ukoliko iz Sarajeva ne dođe neki efikasan vid pomoći, svi članovi Gradskog vijeća i ja dolazimo pred zgradu Vijeća ministara i mi ćemo prosvjedovati tamo dokle god ne natjeramo nadležne državne institucije da rade svoj posao“, poručuje gradonačelnik Fazlić.

Zaključcima Vijeća od države se traži da u roku od sedam dana odredi lokaciju za privremeni smještaj migranata, a od međunarodnih organizacija da djeluju u smjeru jačanja kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija, javnih poduzeća i ustanova da bi se migrantska kriza stavila pod kontrolu.

Kopirati
Drag cursor here to close