Udar

Mediji u BiH su napadnuti

"Iako političari u FBiH nisu predložili nikakav poseban zakon čiji bi cilj bio ušutkivanje kritičara, neki od njih koriste sva raspoloživa sredstva da spriječe novinare da izvještavaju…''
Vijesti / Flash | 10. 05. 2023. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni i slobodni mediji su napadnuti u regiji, BiH, a posebno u Republici Srpskoj, poručio je Michael Murphy, američki veleposlanik u BiH, na medijskom forumu "Program za pomoć medijima na Balkanu".

Rekao je kako su SAD posvećene obrani neovisnih medija u BiH i temeljnih sloboda medija, govora i okupljanja.

"Narodna skupština RS je nedavno usvojila, u prvom čitanju, nacrte izmjena Krivičnog zakona RS kojima bi se ponovno kriminizirala kleveta. Poznato nam je da skupština također planira uvesti zakone kojim bi sve medije i nevladine organizacije koji primaju međunarodnu financijsku pomoć označila kao 'strane agente'. Ove represivne mjere potiču izravno iz Kremljinskog priručnika za demontiranje demokratije ušutkivanjem kritičara", rekao je Murphy i dodao da je zakon pisan na način da bi bio što fleksibilniji.

Ustvrdio je kako nije nerazumno da se pretpostavi da će vladajuća koalicija koristiti izmijenjeni Krivični zakon za kažnjavanje političkih protivnika i ušutkivanje neovisnih medija u RS.

On je rekao da su i mediji u FBiH izloženi napadima, a da se novinarima rutinski prijeti.

"Iako političari u FBiH nisu predložili nikakav poseban zakon čiji bi cilj bio ušutkivanje kritičara, neki od njih koriste sva raspoloživa sredstva da spriječe novinare da izvještavaju o njihovoj korupciji i drugim nedjelima ili da ih kazne nakon što završe s izvještavanjem", rekao je Marfi.

Poručio je da su vrata SAD otvorena za slobodne i neovisne medije, i da će ih SAD nastaviti podržavati.

Kopirati
Drag cursor here to close