Problemi

McMurray i Vujević o nedostatku kapaciteta za školovanje policijskih službenika

Drugi dio radnog sastanka bio je u znaku nedostatka kapaciteta za školovanje kadeta nižih razina vlasti odnosno županijskih MUP-ova u Policijskoj akademiji u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2024. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christopher McMurray, viši savjetnik za suradnju s policijskim institucijama INL-ovog ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Veleposlanstvu SAD u BiH boravio je u radnom posjetu Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Dvije ključne teme

Na sastanku s čelništvom Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, predvođenim ravnateljem Markom Vujevićem, istaknute su dvije teme: recertifikacija IADLEST-a i nedostatak kapaciteta za školovanje policijskih službenika.

Vezano za prvu temu, treba podsjetiti kako je od 2020. godine AEPTM nositelj IADLEST-ovog certifikata (Međunarodna udruga za standarde i obuke u oblasti provedbe zakona), koji je priznanje i dokaz da Agencija ispunjava međunarodne standarde po pitanju provedbe obuka, ali i po pitanju ukupnoga funkcioniranja policijskih akademija.

Proces recertifikacije AEPTM-a, prema IADLEST-ovim, standardima započeo je 2022.godine slanjem neophodne dokumentacije INL-u (53 standarda kojima su pokrivena pitanja statutarne i regulatorne usklađenosti, međusobnih sporazuma i politika o pružanju pomoći, kadrovska pitanja, postupci rada, objekti, vođenje evidencije, planiranje obuke, provedba obuka, polaznici, IT, fiskalna pitanja i oprema).

U ovoj godini očekuje se posjet INL-ovog izaslanstva, koje na licu mjesta treba utvrditi stanje u Agenciji i uraditi konačnu procjenu tijekom dva dana u vrijeme trajanja temeljne obuke kadeta.

Otvoreni za suradnju

Drugi dio radnog sastanka bio je u znaku nedostatka kapaciteta za školovanje kadeta nižih razina vlasti odnosno županijskih MUP-ova u Policijskoj akademiji u Sarajevu, prenosi Pogled.ba

McMurraya je zanimalo postojanje zakonskih mogućnosti za školovanje kadeta spomenutih institucija u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te ima li Agencija dovoljno kapaciteta.

U vezi s tim, ravnatelj Vujević je istaknuo temeljne zakonske nadležnosti, prema kojima Agencija ima obvezu školovanja i stručnog usavršavanja kadeta i policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Kazao je i to kako je Agencija u prethodnom razdoblju, u intervalima kad je imala slobodne kapacitete, primala kadeta županijskih MUP-ova i Brčko distrikta BiH i provodila temeljnu policijsku obuku, uz prilagođene nastavne planove i programe.

Zaključio je da će Agencija, u tom smislu, i ubuduće biti otvorena za suradnju, ali da će, poštujući zakonske odredbe, prednost u prijemu i provedbi edukacijskih procesa imati navedene policijske agencije državne razine.

Kopirati
Drag cursor here to close