PRESS

Čerkez: O ublažavanju mjera već narednog tjedna

''Mjere će se ukidati sukcesivno i molim stanovništvo za još malo strpljenja i to prvenstveno da se ne vode samo mjerama u regiji''
Vijesti / Flash | 23. 04. 2020. u 12:00 Bljesak.info
Obraćanje predstavnika federalnih institucija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez potvrdio je da je u protekla 24 sata testirano 779 građana, a njih 14 pozitivno je na novi koronavirus.

To znači da su u Federaciji Bosne i Hercegovine do sada pozitivne na koronavirus 784 osobe, a testirano je 11.975 građana, s tim da žene obolijevaju u nešto većem postotku - 54 posto u odnosu na muškarce (46 posto).

Kada su pitanju kantoni najviše oboljelih je i Hercegovačko-neretvanskom kantonu 230, potom u Kantonu Sarajevu gdje je 108 pozitivnih osoba na koronavirus, u Zeničko-dobojskom kantonu je 107, dok su u Zapadno-hercegovačkom kantonu 83 potvrđena slučaja. U Tuzlanskom kantonu 81 osoba je pozitivna na virus, u Srednjobosanskom je 38 osoba pozitivno, u Bosansko-podrinjskom 20, dok su u Posavskom kantonu registrirana tri slučaja.

Registrirana su 32 smrtna slučaja od kojih je 18 muškaraca i 14 žena, njih 22 je bilo starije od 65 godina i to su trendovi i u zemljama Europske unije odnosno da su ranjivije starije osobe koje imaju već oslabljen imunitet.

U Federaciji BiH je trenutno 61 hospitaliziran pacijent, a sedam ih je na raspiratorima, ali Čerkez je kao važan podatak izdvojio i to da je ukupno 169 opravljenih od koronavirusa, a u protekla 24 sata njih 26 se oporavilo.

''Broj oporavljenih raste i imamo kontinuitet broja pozitivnih na testiranje, nema povećanja što će nam biti dobra osnova za odlučivanju o popuštanju određenih mjera već tijekom sljedećeg tjedna, a prva među njima trebala bi biti mogućnost izlaska osobama starijima od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima'' - potvrdio je Čerkez.

Govoreći o ukidanju mjera, Čerkez je kazao da to ne znači eliminacija većeg broja mjera jer ukoliko se omogući ublažavanje mjera i dalje će se morati poštovati mjere osobne higijene, držanje fizičke distance te nošenje maski i rukavica zbog opreznosti svih da bi ovakvo stanje ostalo.

''Mjere će se ukidati sukcesivno i molim stanovništvo za još malo strpljenja i to prvenstveno da se ne vode samo mjerama u regiji. Moramo znati da je u BiH prvi slučaj registriran 9. ožujka, dok je u Hrvatskoj prvi slučaj zabilježen 25. veljače. Moramo biti oprezni u vraćanju normalizaciji života. To znači vraćanju životu koji bi bio pun opreza da svi doprinesemo kao društvo da se ovakva situacija zadrži'' - pojasnio je.

Pozvao je građane da prvosvibanjske blagdane provedu uz osobnu zaštitu da se sve do sada urađeno ne bi dovelo u neki ponovni rizik.

Kopirati
Drag cursor here to close