HRS

Kvazioporba odgovara kvaziravnateljici

Ukoliko v.d. ravnateljica ZZJZ želi da se uistinu vjeruje u sustav, onda ne bi smjelo biti improvizacije. Ukoliko je omogućeno uslužnim djelatnostima djelovanje, uz poštivanje epidemiološko zaštitnih mjera, zašto se to ne omogući našoj djeci?
Vijesti / Flash | 15. 09. 2020. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uhljebi, plaćenici, neznalice, itd. širok je dijapazon epiteta s kojim nas ''časte'' (anonimni) vojnici HDZ-ova. No, uz sve njih, od strane Andree Jurić, v.d. ZZJZ ZHŽ-a dobismo epitete teoretičara zavjera, kvazioporbi porijeklom iz ''ruralnih krajeva koji nemaju interneta i ne prate portale''. Sve to samo iz razloga što se bavimo isključivo argumentima i što smo se usudili dići glas protiv angažiranja snaga MUP-a ukoliko roditelj ne želi djetetu mjeriti temperaturu'', piše na samom početku službenog priopćenja HRS-a, stranke koja je odlučila odgovoriti na ove, kako tvrde neistine.

Njihovo priopćenje pročitajte u tekstu ispod:

Budući da je, uz epitete, v.d. ravnateljice iznijela cijeli niz neistina, osjećamo odgovornost odgovoriti joj.

''Nitko nikada od nas niti u jednom trenutku nije rekao kako Covid 19 ne postoji. Ono što mi na ovu temu govorimo zadnjih nekoliko mjeseci jeste da, sa obzirom na saznanja o virusu i epidemiološkom tretmanu koja nisu bila poznata u početku epidemije, život se mora organizirati i prilagoditi. Poštovati osnovne epidemiološko-higijenske zaštitne mjere i organizirati, koliko toliko, normalan život.

Dalje, nikada nismo rekli da se ne trebaju poštivati epidemiološke mjere u školama. Ono čemu se protivimo jeste protuzakonito i protuustavno gaženje osnovnih prava naše djece.

Prvo, krizni stožeri Ministarstva zdravstva nemaju nikakve zakonske ingerencije nad obrazovnim sustavom. Isključivu nadležnost nad time ima Ministarstvo obrazovanja. Ministrica Ružica Mikulić se očigledno ne planira u svome mandatu baviti svojim poslom, pa za mišljenje o organizaciji nastave, što je isključivo njena domena, traži mišljenje ZZJZ. Zavod, sa svoje strane, izlazi van svojih ovlasti i diktira načine organizacije nastave, protuzakonito prijeteći roditeljima MUP-om i inspekcijom.

Drugo, ukoliko je ministrica Ružica Mikulić odlučila preporuke ZZJZ ispoštovati i na osnovu njih organizirati nastavu, onda je njena zakonska obveza bila osigurati uvjete djeci za pohađanje nastave po prilagođenom programu. To znači tehničko osposobljavanje nastavnog kadra, učenika, definiranje pravilnika o izvođenju nastave na daljinu, prilagođavanje nastavnog plana i programa za skraćene sate, itd.

Način na kojem se djecu maltretira po školama sa nošenjem maski, onemogućavanjem izlaska na velikim odmorima, diskriminacijom pojedinih predmeta, itd. dokaz je da se improvizira sa najranjivijih socijalnim kategorijama, a to su djeca.

Ukoliko v.d. ravnateljica ZZJZ želi da se uistinu vjeruje u sustav, onda ne bi smjelo biti improvizacije. Ukoliko je omogućeno uslužnim djelatnostima djelovanje, uz poštivanje epidemiološko zaštitnih mjera, zašto se to ne omogući našoj djeci? Je li to virus napada zadnjih 15 minuta školskog sata, pa su sati skraćeni? Je li to virus ne napada u sportskim klubovima, na igralištima, po naseljima gdje se djeca druže i igraju, nego napada isključivo u školskim klupama, pa ih se obvezuje na nošenje maski? Jeste li provjerili koliko su čiste učionice, imaju li funkcionalne slavine kako bi djeca prala ruke, imaju li dozatore za dezinfekcijska sredstva, kakvo je stanje sanitarnih čvorova, uči li se djecu valjano održavati higijenu, itd.? Umjesto paušalnog i sa visine dociranja onima koji samo žele da im djeca slobodna rastu, počnite se napokon baviti svojim poslom. Posao i pozicija su odgovornost i obveza, a ne parada i slikanje.

HRS već nekoliko dana radi na tužbi Ustavnom sudu, ne samo Vlade ZHŽ-a, nego i Vlada HNŽ-a i HBŽ-a, o čemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost.

U međuvremenu, kao ponosna ''kvaziporba'' još ponosnije ističemo svoje ruralno porijeklo, kojeg se ne sramimo. Dapače, s ponosom ga ističemo.

Kopirati
Drag cursor here to close