Mjere

Kosovo: Suspendirana četiri policajca zbog slučaja ranjavanja Srbina na sjeveru

Ozlijeđeni se nalazi na liječenju u bolničkom centru u Sjevernoj Mitrovici i nije životno ugrožen.
Vijesti / Flash | 11. 04. 2023. u 19:06 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija Kosova priopćila je da su suspendirala četiri policajca, od kojih se jedan tereti da nije prijavio slučaj i svoje sudjelovanje u slučaju ranjavanja jedne osobe srpske nacionalnosti vatrenim oružjem sinoć na mostu Bistrica u općini Leposavić, na sjeveru Kosova, javlja Anadolija.

Policija Kosova je ranije danas demantirala da je umiješana u razmjenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja u incidentu koji se dogodio sinoć u kasnim satima, o čemu su pisali mediji na srpskom jeziku.

Nije životno ugrožen

Ozlijeđeni se nalazi na liječenju u bolničkom centru u Sjevernoj Mitrovici i nije životno ugrožen.

Kako je navedeno u naknadnom priopćenju, kao rezultat neprekidnih istraga i angažiranja policijskih jedinica na mjestu incidenta, kao i uvidom u priložene dokaze, omogućeno je pribavljanje dokaza koji ukazuju na sumnju u moguću umješanost policijskog službenika u pucnjavu.

''Na osnovu dostavljenih informacija i dokaza, poduzete su mjere suspenzije policijskog službenika, pošto nije prijavio slučaj i svoje sudjelovanje u slučaju, zbog čega je Policija Kosova izdala obavještenje da nije umiješana u razmjenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja. Također, mjere suspenzije su poduzete i protiv još tri službenika koji su moguće umiješani u slučaj'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je u cilju daljeg informiranja javnosti o postupanju policije i nalazima službenih istraga u vezi sumnje da je u ovaj slučaj umiješan policijski službenik, Policija Kosova, po zakonskim procedurama, odmah obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužiteljstvo radi daljeg krivičnog postupka.

Istovremeno, Policija Kosova će blisko surađivati sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužiteljstvom, kako bi nastavili da pozivaju na odgovornost policajce, koji krše pravila i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

''Pokušaj ubojstva''

U vezi ovog incidenta reagirala je Srpska lista koja je najoštrije osudila ''pokušaj ubojstva'' Srbina Milana Jovanovića od strane specijalaca Policije Kosova na mostu, na cesti Sjeverna Mitrovica – Leposavić.

Srpska lista zahtijeva najhitnije povlačenje svih specijalnih jedinica koje su, kako kažu, nelegalno prisutne na sjeveru Kosova. Srpska lista je pozvala međunarodne predstavnike da najhitnije osude ''divljanje parapolicijskih jedinica'' koje sprovode represiju nad običnim građanima.

Specijalne jedinice Policije Kosova prisutne su na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, od kada su policajci iz srpske zajednice sa sjevera Kosova, zajedno sa Srpskom listom krajem prošle godine napustili kosovske institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close